۱۰ درس از جیم راتکلیف ثروتمندترین فرد انگلستان

جیم راتکلیف شخصیت پیچیده‌ای است، همان‌طور که حمایتش از برگزیت نشان می‌دهد.

۱. از اینکه دیر شروع کرده‌اید نگران نباشید

راتکلیف که مهندسی شیمی خوانده و بعداً وارد دنیای سرمایه‌گذاری شده، در سال ۱۹۹۲ در سن ۴۰ سالگی وارد دنیای کسب و کار شد و شرکت اینئوس را ۲۰ سال پیش بنیان گذاشت. این شرکت به‌سرعت به وسیله‌ی خریدن دارایی‌های از کارافتاده‌ی پترو شیمیایی شرکت‌های نفتی و شیمیایی بزرگ گسترش یافت. او توانست با کاهش دادن هزینه‌های ثابت اکثر آن‌ها سود زیادی کسب کند و به همین دلیل توانست اعتبارات جدید جذب کند. راتکلیف به شرکایش اندی کوری و جان ریکی که هر کدام یک‌پنجم از سهام اینئوس را داشتند، اعتماد کامل داشت.

۲. با بدهی دوست باشید اما عاشقش نشوید

یکی از استعدادهای بزرگ راتکلیف این است که می‌تواند بانک‌ها را متقاعد کند به او اعتبار و وام‌های بزرگ بدهند تا او بتواند معاملات بزرگ انجام دهد. مهم‌ترین این معاملات خرید ۹ میلیارد دلاری یکی از زیرمجموعه‌های شرکت بریتیش پترولیوم در سال ۲۰۰۵ بود که باعث شد شرکت اینئوس به یکی از بازیگران مهم صنعت شیمیایی و نفتی تبدیل شود. بحران مالی البته نشان داد این خرید بزرگ چقدر می‌توانست خطرناک باشد. به دنبال سقوط تقاضا برای محصولات شیمیایی در سال ۲۰۰۸، بدهی‌های اینئوس سه برابر شد و ارزش سهامش به ۱۰ سنت کاهش یافت. اینئوس توانست از آن مهلکه جان به در ببرد اما راتکلیف همچنان در حال بازپرداخت بدهی‌هایش است. به نظر می‌رسد او از این تجربه درس خوبی گرفته باشد. بدهی شرکت در سال ۲۰۰۹ ۸ میلیارد دلار بود اما در سال گذشته این میزان نصف شده بود.

۳. هرگز سهام اصلی شرکت را نفروشید و قطعاً هیچ‌وقت سهامی عام نشوید

راتکلیف یک‌بار یک شرکت سهامی عام داشت که در سال ۱۹۹۸ آن را فروخت اما ظاهراً هیچ تمایلی ندارد دوباره این تجربه را تکرار کند. ازنظر او این شرکت‌ها کوته‌نظر هستند و چرخه‌ی ارزش‌آفرینی مناسبی ندارند. فروش سهام شخصی شرکت اگر مجبور به این کار نباشید کار احمقانه‌ای است. او می‌گوید «وقتی یک‌بار سهمتان را فروختید دیگر آن را به دست نخواهید آورد.» ایلان ماسک قطعاً با این حرف موافق است.

۴. گروه کاری را فشرده نگه دارید

امپراتوری راتکلیف در شرکت اینئوس توسط یک گروه کوچک ۴۰ نفره در مقر اصلی این شرکت اداره می‌شود. قدرت به مدیران و واحدهای تولیدی تفویض شده تا انگیزه داشته باشند سود بیشتری تولید کنند. اینئوس بیش از ۲۰ هزار نیروی کار دارد که در بیش از ۳۰ واحد و کارخانه‌ی نفتی، گازی و شیمیایی مشغول کار هستند.

۵. همیشه باوجدان نباشید

راتکلیف یک شخصیت دوگانه دارد، برای مهارت‌های تجاری‌اش مورد تحسین است اما بسیاری از اتحادیه‌های کارگری و طرفداران محیط‌زیست از او خوششان نمی‌آید. در سال ۲۰۱۳، اینئوس چون فکر می‌کرد اتحادیه‌ی کارگری موجب کاهش دادن سود یکی از کارخانه‌هایش شده است تهدید به تعطیلی آن کارخانه کرد و درنهایت مزایای بازنشستگی کارگران را کاهش داد.

۶. وطن‌پرست باشید تا جایی که خیلی برایتان گران تمام نشود

راتکلیف مشخصاً انگلستان را دوست دارد وگرنه به خرید‌هایش در آن ادامه نمی‌داد اما در رابطه با کشورش زودرنج است. او از دولت انگلستان به خاطر اینکه به‌اندازه کافی از صنایع حمایت نمی‌کند انتقاد می‌کند. راتکلیف مهندسی آلمانی را بیشتر دوست دارد و در حال ایجاد یک شرکت در آنجا است و همچنین از قراردادهای آزاد کارگری آلمان راضی‌تر است.

توجیه کردن مواضع او درباره‌ی مالیات سخت‌تر است. در سال ۲۰۱۰ وقتی گوردون براون نخست‌وزیر انگلیس به شرکت اینئوس اجازه نداد پرداخت مالیات‌هایش را به تأخیر بیندازد محل شرکت را به دهکده‌ای در نزدیکی ژنو منتقل کرد. در سال ۲۰۱۶ به انگلستان بازگشت اما حالا دوباره قصد دارد به موناکو برود جایی که می‌تواند مالیات بسیار کمتری بپردازد.

 

منبع: bloomberg

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *