همه چیز درباره عفونت قارچی + درمان های خانگی و راه انتقال

عفونت قارچی پوست که در پی رعایت نکردن بهداشت فردی یا انتقال از فرد مبتلای دیگر بخشی از پوست، مو و ناخن­ها را درگیر می­کند هنوز یکی از شایع­ترین بیماری ­هاست که برای درمان آن ابتدا نیاز به اطلاعات کافی خواهید داشت. قارچ های پوستی را بشناسید و با آن مبارزه کنید.

 

 هرچه سبک زندگی این روزها به سمت مدرن­ تر شدن می رود، بیماری­ها شکل و شمایل ویژه­ای به خود می­گیرد. اگرچه هر روز درمان­ها هم بروزرسانی و دردسرها کمی کمتر از گذشته می شود اما تا زمانی که بهداشت فردی جای خود را به درستی در برنامه روتین زندگی ما پیدا نکند، هنوز بیماری ­هایی از جمله قارچ و عفونت­های بعد از آن نگران­ کننده و دردسرساز خواهد شد.

قارچ های فرصت­ طلب

 

انواع قارچ

عفونت قارچی پوست با هزاران گونه متفاوت روی تمام قسمت­های پوست بدن به­ طور طبیعی زندگی می­کنند اما زمانی که تحت تاثیر محرک­ها، رشد کنند و تکثیر شوند یا اگر محیط مساعدی برای گسترش خود بیابند لایه فوقانی پوست به علاوه مو و حتی ناخن ­ها را هم آلوده می ­کنند اما از آن­جا که قارچ پوستی نشانه­هایی به صورت لکه­ های قرمز، پوسته پوسته و خشکی ­های قرمز رنگ دایره­ای شکل یا نقطه­ ای روشن در مرکز با خارش از خود بروز می­ دهد می­توانید به سرعت نسبت به شناسایی و درمان آن­ها اقدام کنید. معمولا بیشتر گونه ­های عفونت قارچ پوستی قابل درمان هستند بنابراین جای نگرانی نیست اما ممکن است دایره ابتلای آن به مرور بزرگ­تر شده و گاهی به دیگر نقاط بدن هم سرایت می­­کند. پس بهتر است با مشاهده هریک از علایم قارچ پوستی روی لایه بیرونی پوست، به متخصص مراجعه و درمان را هر چه سریع تر آغاز کنید. چون این عارضه قابل انتقال و واگیردار است و ممکن است به کودکان و افرادی که به دلیل بیماری به مشکلات ضعف ایمنی دچار هستند زودتر منتقل شود.

 

چه کسانی در معرض عفونت قارچی هستند؟

 

از آن­جا که قارچ ها در طول عمر همراه ما هستند ممکن است زمینه ابتلا به آنها برای هرکسی فراهم شود. از سویی دیگر عده­ای زمینه ژنتیکی نسبت به عفونت قارچی دارند اما بعضی بیشتر از دیگران در معرض بروز قارچ پوستی هستند. این گروه­ها شامل چه کسانی می شود؟

 

  • افرادی که به اختلالات ایمنی مبتلا هستند یا برای درمان تحت شیمی درمانی قرار دارند و همچنین مبتلایان به ایدز، بیش از بقیه مستعد ابتلا به قارچ پوستی هستند. قارچ ها در پی ضعف دستگاه ایمنی به سرعت تحریک و تکثیر می­شوند.

 

  • قارچ های پوستی در افرادی که حیواناتی نظیر گربه و سگ یا پرنده در خانه نگهداری می­کنند هم مشاهده می شود. در این نوع عفونت کودکان بیشتر از بقیه در خطر هستند.

 

  • دیابت یکی دیگر از بیماری­هایی است که با ابتلا به آن شرایط رشد قارچ ها، ساده­تر می شود. از طرفی این بیماری روند درمان ابتلا به عفونت­های قارچی را طولانی­تر کرده و بیشتر به شکل قارچ های ناخن و انگشتان پا بروز می­کند.

انواع قارچ

 

  • بیمارانی که تحت درمان طولانی ­مدت با کورتون قرار دارند و مبتلایان به بعضی انواع سرطان، هم بیش از دیگران به قارچ های پوستی مبتلا می­شوند.

 

  • افرادی که برای درمان عارضه­ای دیگر مجبور به مصرف آنتی­بیوتیک بوده­اند ممکن است بعد از دوره­ای کوتاه، قارچ ها به سراغ پوستشان بیاید.

 

  • خانم­ها بیشتر در زیر بافت پستان و در منطقه تناسلی به ویژه ناحیه واژینال و بین چین­های اطراف کشاله ران به خاطر رطوبت و تعریق در معرض تکثر قارچ هستند.

 

چطور درمان می شود؟

 

جای نگرانی نیست فقط کافی است با مشاهده هرگونه علایم قارچ و یا تغییرات غیرعادی روی پوست بدن، دست، پا و ناخن­های خود به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. پزشکان معمولا با نگاه کردن به پوست یا هرگونه تحریک پوستی وجود قارچ های پوستی را تشخیص می­دهند. در روشی دیگر متخصص نمونه­ای از پوست خشک شده شما یا بخشی از ناخن را برداشته و برای آزمایش به آزمایشگاه می­فرستند تا تشخیص و درمان دقیق­تری به بیمار ارائه دهند. همچنین استفاده از داروهای ضدقارچی که به صورت محلول یا قرص تجویز می شود و مصرف شش هفته­ای منجر به درمان قارچ می شود.

 

راه رشد قارچ ها را ببندید

انواع قارچ

 

قارچ های پوستی در محیط گرم و مرطوب فرصت لازم برای رشد و تکثیر را پیدا می­کنند. پس با رعایت بهداشت فردی و اقدامات زیر شرایط مساعد برای بروز آن­ها را ببندید:

 

پس از دوش گرفتن کاملا بدن خود را خشک کنید. هر روز پاها را با آب و صابون بشویید و در نهایت خشک کنید.

 

روبالشی و ملحفه­ های رختخواب خود را برای رفع هرگونه قارچ به ­طور مرتب بشویید.

 

لباس زیر و جوراب ­های خود را هر روز آبکشی کنید و در مقابل خورشید قرار دهید تا خشک و ضدعفونی شود. حوله، شانه و برس ممکن است ناقل قارچ باشد بنابراین وسایل شخصی خود را با کسی شریک نشوید. جوراب نخی بپوشید و کفش­های خود را بعد از خارج کردن از پا در محیط آزاد قرار دهید تا رطوبت آن به­طور کامل خشک شود. توصیه می­کنیم همیشه از لباس­های گشاد تهیه شده از الیاف طبیعی قابل تنفس یا لباس­های کتان و نخی استفاده کنید تا برای خارج شدن رطوبت از پوست دچار مشکل نشود. اگر به بیماری دیابت مبتلا هستید مرتب قند خون خود را کنترل کنید. حتما هنگام رفتن به سونا، استخر، اپیلاسیون و یا حمام های عمومی از دمپایی پلاستیکی استفاده کنید. اگر ورزشکار هستید لباس نخی تهیه کنید و کفش­های خود را هر سه روز یک بار عوض کنید تا رطوبت آن موجب بروز قارچ روی پوست پا یا ناخن­هایتان نشود. اگر تعریق روزانه شما بیش از حد معمول است هر روز لباس­هایتان را بشویید. اگر خانواده یا اطرافیان شما به تازگی به قارچ مبتلا شده است بعد از درمان حتما وسایلی مانند شانه، روبالشی و کلاه او را دور بیندازید. سیستم ایمنی بدن خود را با تغذیه مناسب و خواب کافی تقویت کنید و در طول روز آب زیادی بنوشید.

 

بیشتر گونه ­های عفونت قارچ پوستی قابل درمان هستند بنابراین جای نگرانی نیست اما ممکن است دایره ابتلای آن به مرور بزرگ­تر شده و گاهی به دیگر نقاط بدن هم سرایت کند. پس بهتر است با مشاهده هریک از علایم قارچ پوستی روی لایه بیرونی پوست به متخصص مراجعه و درمان را هرچه سریع تر آغاز کنید. چون این عارضه قابل انتقال و واگیردار است وممكن است به کودکان و افرادی که به دلیل بیماری به مشکلات ضعف ایمنی دچار هستند زودتر منتقل شود.

 

خارش ممنوع

 

اگر پوست­تان دچار قرمزی و تحریک شد حتما در پی آن خارش هم به سراغتان می­آید. در واقع همه این­ها همان­طور که گفتیم از نشانه­های عفونت قارچی است اما نکته مهم این است که نباید به قسمت­های خشک و پوسته پوسته شده با خارش آسیب بیشتری بزنید. چون ممکن است با خارش، این قارچ ها به قسمت­های دیگر پوست شما هم سرایت کند. توصیه می­کنیم بعد از دست زدن به قارچ پوست، ناخن و بدن خود حتما دست­ها را با آب و صابون بشویید.

 

درمان­ های خانگی

 

راهکارهای طبیعی برای مقابله با قارچ پوستی ساده­ترین اقدامی است که می­توانید امتحان کنید. این­ها همه محصولاتی است که برای رفع قارچ در طب طبیعی بسیار مورد استفاده قرار می­گیرد اما قبل از استفاده حتما با متخصص طب سنتی مشورت کنید.

 

سیر: از معروف­ترین خوراکی­های که بیشتر برای درمان عفونت هم مورد استفاده قرار می­گیرد سیر است. برای بهبود قارچ سیر را به همراه روغن زیتون یا نارگیل به شکل خمیر درآورده و روی پوست قرار دهید.

 

سرکه سیب: خاصیت ضدقارچی سرکه سیب محبوبیت زیادی دارد. پس برای درمان قارچ با سرکه سیب باید پنبه را با محلول آغشته کرده و آن را روی محل مورد نظر قرار دهید و این کار را سه بار در روز تکرار کنید.

 

پودر شیرین ­بیان: پودر شیرین ­بیان خاصیت ضدویروسی و ضدمیکروبی دارد پس می ­توانید آن را با کمی آب یا روغن زیتون به شکل خمیر درآورده و روی محل مورد نظر استعمال کنید. این ترکیب به عنوان درمانی خانگی برای عفونت قارچی استفاده می شود.

 

روغن نارگیل: اسیدهای چرب موجود در روغن نارگیل سلول­های قارچی را از بین می­برد. این روغن در کنار تمام خواص شگفت­ انگیزی که دارد می­تواند درمان موثری برای افراد مبتلا به عفونت­ های خفیف پوستی باشد.

 

زردچوبه: زردچوبه ادویه ­ای ضدالتهابی است مصرف آن چه به صورت موضعی و چه خوراکی موجب بهره بردن از خواص آن می شود اما برای درمان قارچ پوستی می ­توانید آن را با آب یا روغن نارگیل مخلوط کرده و خمیر به دست آمده را روی محل مورد نظر قرار داد.

 

آلوئه ­ورا: آلوئه ­ورا با داشتن خاصیت ضدویروسی، ضدقارچی و ضدباکتری خود یکی از بهترین گزینه ­ها برای درمان عفونت قارچی است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *