علائم بی خوابی پس از زایمان چیست؟ برای غلبه بر بیخوابی پس از زایمان باید چه کرد؟ درمان بی خوابی پس از زایمان چه راه های طبیعی و خانگی دارد؟
بیخوابی پس از زایمان چیست؟
وقتی ناامیدانه میخواهید بخوابید اما نمیتوانید، حتی اگر کودکتان به آرامی خوابیده باشد، ممکن است از بیخوابی پس از زایمان رنج ببرید.
مادرانی که از این وضعیت رنج میبرند معمولا گزارش میدهند که بیقراری زیادی دارند. آنها معمولا مضطربانه بیدار میمانند تا ببینند کودکشان خواب است و نگرانند مبادا گریه کند. خوابشان سبک است و با کوچکترین صدایی بیدار میشوند.
این وضعیت کاملا رایج است. اما اگر مدت طولانی پس از زایمان با مشکلات خواب درگیر باشید، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید.
از دلایل متداول بیخوابی پس از زایمان میتوانید به موارد زیر اشاره کرد:
۱. نوسانات هورمونی پس از به دنیا آمدن نوزاد.
۲. تعریق زیاد در شب.
۳. اختلالات خلقی پس از زایمان
۴. شیردهی در دیروقت
علائم رایج بیخوابی پس از زایمان به صورت زیر است:
- نوسانات خلقی
- زودرنجی شدید
- ناراحتی و اندوه زیاد
- اضطراب شدید
نکاتی برای غلبه بر بیخوابی پس از زایمان
۱. وقتی کوچولویتان خوابید شما هم بخوابید
۲. زود به تختخواب بروید
۳. تقسیم کار کنید
۴. الگوی خواب کودکتان را بفهمید
۵. استرس را از خود دور نگه دارید
۶. مراقب مصرف کافئین خود باشید
۷. گجتهای الکترونیک را یک ساعت پیش از خواب خاموش کنید
۸. تکنیکهای تنفس عمیق و آرامسازی عضلات را به کار بگیرید
درمان بی خوابی پس از زایمان
۱. چای بابونه
یک تحقیق نشان داد کیفیت خواب زنانی که تازه نوزاد خود را به دنیا آورده و چای بابونه مصرف میکردند، بهبود یافته و علائم افسردگیشان کاهش یافته بود. اما اثرات این چای بیشتر از چهار هفته طول نکشید. بنابراین، تنها میتواند یک درمان کوتاهمدت باشد.
۲. چای اسطوخودوس
عطر اسطوخودوس سبب تحریک احساسات مثبت مادر نسبت به فرزندش میشود. در مطالعهای، از زنانی که تازه وضع حمل کرده بودند درخواست شد به مدت دو هفته روزانه یک فنجان چای اسطوخودوس مصرف کنند و در حین این کار عطر آن را استنشاق کنند. این زنان رابطهی قویتری با نوزادان خود برقرار کردند و علاسم افسردگی و خستگی در آنها کاهش یافت. اثرات مثبت اسطوخودوس نیز مانند بابونه تنها به چهار هفته محدود بود.
بخوانید: فهمیدن زمان زایمان: ۴ علائم رسیدن وقت زایمان
۳. طب فشاری
طی مطالعهای تعدادی از زنانی که به تازگی وضع حمل کرده بودند، به مدت ۱۴ روز، چهار بار در روز، درمان با طب فشاری روی نقطهای به نام شِنمِن (نقطهای روی گوش، در راس فرورفتگی مثلثی) را دریافت کردند. نتایج بهبود کیفیت خواب را نشان میداد.
۴. ماساژ پشت
مطالعهای در تایوان نشان داد که دریافت ۲۰ دقیقه ماساژ پشت هر روز عصر به مدت پنج روز متوالی سبب بهبود چشمگیر کیفیت خواب زنانی میشود که به تازگی زایمان کردهاند.
۵. مکملهای مینرال (معدنی)
منیزیوم و آهن در جلوگیری از اختلالات عصبی نقش مهمی ایفا میکنند. به بهبود خواب و درمان افسردگی نیز کمک میکنند.
۶. کمکهای خواب
چندین داروی تجویزی و غیراعتیادآور ملایم وجود دارد که به شما کمک میکنند بر بیخوابی پس از زایمان غلبه کنید. با این حال ماده اصلی این داروها دیفنهیدرامین است که در برخی مادران شیرده میتواند باعث خشک شدن شیر شود.
۷. درمان شناختی-رفتاری
این نوع درمان میتواند رفتار و عادتهای خواب را در زنان مبتلا به افسردگی و بیخوابی پس از زایمان بهبود دهد. همچنین سبب بهبود خلق و خو و کیفیت خواب شود.
منبع: momjunction