زایمان به طور طبیعی با رسیدن به آخر دوران بارداری آغاز میشود. اما اگر، حتی پس از ۴۰ یا ۴۱ هفته، شروع نشود پزشکان ممکن است برای شروع مصنوعی فرایند تولد کودک،القای زایمان را توصیه کنند. همچنین در صورت احساس خطر برای کودک نیز شما را به آن وا میدارند.
بخوانید: فهمیدن زمان زایمان: ۴ علائم رسیدن وقت زایمان
القای زایمان چیست؟
القا فرایندی است که پزشکان ممکن است برای شروع زایمان از طریق واژن انجام دهند. زمانی که مزیتهای زایمان فوری بیشتر از انتظار تحت مراقبت باشد آن را توصیه میکنند. هدف اصلی القاء اطمینان از سلامت مادر و فرزند او است.
دقت کنید که زایمان تنها در صورتی القاء میشود که از تاریخ زایمان گذشته باشد و دلیل پزشکی برای حمایت از زایمان طبیعی وجود داشته باشد.
در چه مواردی القای زایمان انجام میشود؟
متخصصان القاء بارداری را تنها در زمان ضرورت توصیه می کنند. برخی از دلایل آن به این صورت است:
۱. پارگی زودهنگام کیسه آب
میتواند خطر عفونت در نوزاد بالا ببرد. پزشک باید برای ۲۴ ساعت یا کمتر از آن صبر کرده و بعد القاء زایمان را توصیه میکند.
۲. بارداری طولانی مدت
یا زمانی که بارداری بیشتر از ۴۲ هفته طول بکشد و هیچ نشانهای از زایمان وجود نداشته باشد.
۳. کوریوآمنیونیت
یکی از عفونتهای رایج بارداری است که غشا را ملتهب و پاره میسازد. این امر ممکن است به عفونت باکتریایی منجر شود و اثرات مضری بر مادر و نوزاد داشته باشد.
۴. دیابت بارداری یا فشار خون بالا
ممکن است زایما را با خطر بالا مواجه کند. وقتی خطری وجود داشته باشد که ممکن است برای مادر تشدید شود یا کودک را تحت تاثیر قرار دهد، پزشکان القاء زایمان را توصیه میکنند.
۵. عوامل دیگر
مانند محدودیت رشد داخل رحمی، سابقه زایمانهای زودرس، و هر شرایطی که کودک به مراقبت درمانی سریع نیاز داشته باشد میتواند نیازمند القای زایمان باشد.
چگونه القای زایمان انجام میشود؟
۱. داروها
داروهای خاصی که میتوان به صورت خوراکی یا از طریق واژن استفاده شود. معمولا از پروستاگلاندین و اکسیتوسین استفاده می شود.
۲. برداشتن غشاء
پزشک متخصص پس از پوشیدن دستکش انگشتش را بین غشای آمنیوتیک و گردن رحم قرار میدهد تا غشا را بردارد. پس از نرم شدن رحم انقباضات تحریک شده و زایمان آغاز میشود.
۳. آمنیوتومی
این فرایند شامل پارگی مصنوعی غشا است. با یک ابزار پزشکی حفره کوچکی در غشای آمنیوتیک یا کیسه آب ایجاد میشود. پس از چند ساعت زایمان شروع می شود.
۴. سوند فولی
لوله کوچکی از طریق واژن وارد گردن رحم میشود تا آن را باز کند. وقتی گردن رحم به اندازه ۳ سانتیمتر باز شد سوند فولی خارج میشود.
اگر القای زایمان جواب ندهد چه اتفاقی میافتد؟
معمولا، القای زایمان منجر به زایمان موفق میشود. اما گاهی مفید واقع نمیشود. بنابراین گزینه بعدی سزارین است.
القای زایمان چه خطراتی میتواند داشته باشد؟
گاهی اوقات ممکن است منجر به موارد زیر شود:
۱. خونریزی پس از زایمان
زایمان طولانی یا مشکلات مربوط به شیوهی القای زایمان میتواند منجر به خونریزی پس از زایمان شود. جای نگرانی نیست زیار بسیار به ندرت رخ میدهد.
۲. پارگی رحم
القای زایمان با استفاده از اکسیتوسین و پروتاگلاندینها به صورت چند مرحلهای یا بدون صبر کردن برای مدت خاصی میتواند منجر به پارگی رحم شود.
۳. کاهش اکسیژن و خونرسانی به نوزاد
انقباضات مکرر یا زایمان طولانی میتواند اکسیژن و خونرسانی به نوزاد را کاهش دهد و او را در معرض خطر قرار دهد. در موارد خاصی منجر به آسیبهای هنگام تولد می شود.
۴. دیگر موارد
با وجود نادر بودن، خطرات دیگر ممکن است عفونت مادر یا نوزاد و یا مشکلات بند ناف باشد.
منبع: momjunction