انواع سنگ کلیه: علائم و نحوه تشخیص انواع سنگ کلیه

انواع سنگ کلیه

سنگ کلیه یکی از عارضه‌های بسیار دردناک است که طاقت را از بیمار می‌گیرددر این مطلب درباره انواع سنگ کلیه وعلائم و نحوه تشخیص انواع سنگ کلیه بخوانید.

سنگ کلیه چیست: علت ایجاد سنگ کلیه

سنگ کلیه به طور کلی زمانی تشکیل می‌شود که حجم ادرار کم می‌شود و مواد تشکیل دهنده سنگ در ادرار نیز افزایش پیدا می‌کنند. مصرف کم مایعات و در نتیجه دهیدراته شدن بدن ابتلا به سنگ کلیه را نیز افزایش می‌دهد. . حرکت و عبور سنگ کلیه غالباً با درد همراه است.

بخوانید: ۹ درمان خانگی سنگ کلیه + درمان سنگ کلیه با آب و آب انار

به طور معمول درد از ناحیه پهلو و یا کمر دقیقاً در زیر دنده ها شروع می‌شود و به سمت تحتانی شکم و یا لگن حرکت می‌کند، زمانیکه سنگ وارد مجاری ادراری می‌شود شدت درد تغییر می‌یابد. اما سنگ‌ها معمولا نمی‌توانند آسیبی وارد کنند اگر به موقع و زود تشخیص داده شوند. با توجه به موقعیت فرد ممکن است سنگ کلیه با داروهای مخصوص که پزشک تجویز می‌کند و نوشیدن مقدار زیادی آب بهبود یابد و دفع شود. در دیگر شرایط برای مثال، اگر سنگ در دستگاه ادراری مستقر شود با عفونت ادراری همراه می‌شود و در برخی مواقع نیاز به عمل جراحی برای خارج کردن سنگ وجود دارد.

انواع سنگ کلیه

سنگ‌های اسید اوریکی

با کم خوردن پروتئین‌های حیوانی شانس ابتلا به این سنگ کاهش پیدا می‌کند.

سنگ‌های فسفات کلسیم

سعی کنید برای کاهش این سنگ از نمک، پروتئین و کلسیم کمتر استفاده کنید.

سنگ‌های اگزالات کلسیم

مصرف کم نمک، پروتئین و اگزالات موجب کاهش این سنگ می‌شود.

انواع سنگ کلیه

امروزه با توجه به عادت‌های غذایی بد شیوع و شانس سنگ کلیه در دنیا رو به افزایش است. تغییر در رژیم غذایی می‌تواند گامی مهم برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه باشد. عوامل محیطی مختلف مانند رژیم غذایی و آب و هوا تاثیر مهمی بر این بیماری دارند. غذاهای ذرت دار مبتلا شدن به سنگ کلیه را افزایش می‌دهد. افزایش درجه حرارت محیط باعث تشکیل سنگ کلیه می شود. شیوع سنگ کلیه را در سربازان آمریکایی که به هنگام جنگ کویت اعزام شده بودند گزارش کرده اند. افزایش سنگ در سنین بالا کاهش می یابد. دیابت، چاقی، فشار خون، نارسایی مزمن کلیه و بیماری های قلبی عوامل مساعد کننده هستند. سنگ کلیه بر حسب اندازه، محل، مشخصات رادیولوژیکی، علت و اتیولوژی، ترکیب سنگ و شانس عود و برگشت سنگ تقسیم بندی می‌شوند.

انواع سنگ کلیه بر اساس اندازه

اندازه سنگ‌ها را می‌توان به ۵میلی متر، ۵ تا ۱۰ میلی متر، ۱۰ تا ۲۰ میلی متر و بیش از ۲۰ میلی متر دسته بندی کرد. سنگ‌های ریز با اندازه کمتر معمولا در اکثر مواقع از طریق میزراه (حالب) دفع می‌شوند. در هنگام دفع سنگ از حالب، درد شدید پهلو (کولیک کلیوی) ایجاد می شود، که تنها راه تسکین درد تزریق مورفین می‌باشد.

بیمار می‌تواند با گرفتن یک عکس از شکم  سنگ کلیه در عکس دیده شود.از جمله سنگ‌هایی که در عکس‌ها مشاهده می‌شوند عبارتند از:

سنگ‌های فسفات

سنگ‌های اوگزالات کلسیم دهیدرات

سنگ‌های اوگزالات منوهیدرات

اما سنگ‌هایی که به طور ضعیف در عکس دیده می‌شوند عبارتند از:

مگنزیم- آمونیوم-فسفات

آپتات

سیستین

سنگ‌هایی که در عکس اصلا دیده نمی‌شوند عبارتند از:

سنگ‌های اسید اوریک

گزانتین

سنگ‌های ایجاد شده به علت داروها

اورات آمونیوم

بیمارانی که در مبتلا به سنگ‌های ادراری هستند با درد در پهلو، تهوع، استفراغ و در برخی مواقع تب به پزشک مراجعه می‌کنند. برای تشخیص بیماری، پزشک معمولا از بیمار در مورد سوابق بیماری‌اش پرسش می‌کند. تشخیص کلینیکی به گرفتن عکس امکان پذیر می باشد. چنانچه سونوگرافی در دسترس باشد، باید به عنوان اولین قدم تشخیصی مورد استفاده قرار گیرد. اگر درد تسکین یابد، ارزیابی‌های تصویری نباید به تاخیر بیوفتد.

تشخیص انواع سنگ کلیه

سونوگرافی و عکس رنگی و سی تی اسکن از جمله روش هایی است که می توان با استفاده از آن سنگ کلیه را تشخیص داد

تسکین درد، اولین قدم درمانی در بیماران مبتلا به درد پهلو است. از همین رو پزشک داروهای ضد درد و التهاب(NSAIDS)  برای بیماران با درد پهلو را تجویز می‌کند. این دسته داروها دارای اثر ضد درد هستند، در کوتاه مدت بیماری که این داروها را استفاده می کند، نیازی به استفاده از داروی دیگری نخواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *