آموزش ماهیگیری در آب شیرین : مراحل و نیازها

آموزش ماهیگیری در آب شیرین

در این مطلب به شما اطلاعاتی درباره آموزش ماهیگیری در آب شیرین ، طرز تهیه طعمه برای ماهی قزل آلا، طرز تهیه خمیر لوفاک، بهترین طعمه برای ماهیگیری، طرز تهیه طعمه ماهی می‌دهیم. 

  ماهیگیری در آب‌های شیرین خیلی محبوب و رایج است، چون برخلاف ماهیگیری در اقیانوس و دریا به تجهیزات ساده‌ای نیاز دارد و در مکان‌های مختلفی مثل دریاچه‌ها، چشمه‌ها و رودخانه‌ها می‌توان آن را انجام داد. پیش از انتخاب وسایل ماهیگیری‌تان اول به نوع ماهی‌ای که می‌خواهید بگیرید فکر کنید مثلاً دنبال صید ماهی خاردار هستید یا قزل‌آلا. حتماً اوضاع آب‌وهوایی را بررسی کنید تا بتوانید محل ماهیگیری را به‌درستی انتخاب کنید. بعد می‌توانید تجهیزات ماهیگیری آب شیرین را بردارید، قلاب را پرتاب کنید و آماده‌ی گرفتن یک ماهی بزرگ باشد.

آموزش ماهیگیری در آب شیرین


بخش اول: انتخاب تجهیزات


۱. برای گرفتن ماهی‌های کوچک چوب ماهیگیری به طول ۱.۲ تا ۱.۷ متر انتخاب کنید. به دنبال چوب‌هایی با جنس فایبرگلاس یا کربن باشید.
• چوب‌ماهی‌های کوچک‌تر معمولاً برای گرفتن ماهی‌هایی مانند ماهی خاردار، قزل‌آلا و کپور استفاده می‌شود.
۲. برای گرفتن ماهی‌های بزرگ‌تر از چوب‌ماهی‌های به طول ۱.۵ تا ۲.۶ متر استفاده کنید. چوب‌های بلندتر برای گرفتن ماهی‌های بزرگ‌تر مناسب‌تر هستند، چون بین وزن زیاد ماهی و طول چوب تعادل ایجاد می‌کنند. برای اینکه چوب ماهیگیری از انعطاف قابل قبولی برخوردار باشد آن را از جنس فایبرگلاس یا کربن انتخاب کنید.

آموزش ماهیگیری در آب شیرین


• این یک اندازه‌ی استاندارد برای چوب ماهیگیری است. اکثر مبتدی‌ها یکی از این دو اندازه را انتخاب می‌کنند.
• چوب‌ماهی‌های بزرگ‌تر برای صید ماهی‌هایی مثل اردک‌ماهی، ماهی نوک‌تیز، قزل‌آلا و خاردار کاربرد هستند.
۳. برای پرتاب طعمه‌های بزرگ‌تر در فاصله‌ی بیشتر از چرخ ماهیگیری (موتور) استفاده کنید. شاید بخواهید از لبه‌ی دریاچه طعمه را به وسط آن پرتاب کنید. طعمه‌های بزرگ‌تر می‌توانند به شما در گرفتن ماهی‌های بزرگ‌تر کمک کنند. این چرخ‌ها برای کار با طعمه‌های سنگین‌تر مناسب هستند.

طعمه های کوچک تر و آموزش ماهیگیری در آب شیرین


۴. اگر از طعمه‌های کوچک‌تر استفاده می‌کنید از چرخ ماهیگیری اسپینینگ باز یا بسته استفاده کنید. استفاده از این چرخ‌ها آسان است، زیرا مجهز به کشش مکانیکی هستند که نخ را برمی‌گرداند و یک اهرم ضد معکوس که مانع از دست دادن کنترل براثر تاب‌خورن هنگام بیرون کشیدن ماهی می‌شود.
• بیشتر مبتدی‌ها با یک چرخ ماهیگیری اسپینینگ متوسط شروع به ماهیگیری می‌کنند.

۵. اندازه‌ی قلابتان را بر اساس اندازه‌ی ماهی‌ای که می‌خواهید بگیرید انتخاب کنید. سایز قلاب‌های ماهیگیری از ۳۲ تا ۱ شماره‌گذاری شده است و هر چه عدد بزرگ‌تر باشد یعنی قلاب کوچک‌تر است. شما می‌توانید از بین سه نوع قلاب اصلی یکی را انتخاب کنید: قلاب طعمه‌ای، قلاب طعمه مصنوعی و قلاب طعمه و چرخشی.
• برای ماهی‌های کوچک‌تر از قلاب‌های کوچک (سایز ۲۰ تا ۳۲) و برای ماهی‌های بزرگ‌تر از قلاب‌های بزرگ‌تر (سایز ۱ تا ۱۵) استفاده کنید.

سایز قلاب


• سایز قلابتان را می‌توانید از طریق جستجوی آنلاین یا پرسش از مغازه‌های فروش ابزار ماهیگیری تشخیص دهید.
• نوع و اندازه‌ی قلاب را بر اساس ماهی‌ای که به دنبال صیدش هستید انتخاب کنید. مثلاً برای صید ماهی خاردار از یک قلاب سایز ۴ با یک طعمه‌ی نرم پلاستیکی استفاده کنید. 

بخوانید: تعبیر خواب ماهیگیری

۶. می‌توانید برای صید ماهی‌های آب شیرین هم از طعمه‌های مصنوعی و هم طعمه‌های طبیعی استفاده کنید. طعمه را می‌توانید از فروشگاه‌های ابزار ماهیگیری خریداری کنید. طعمه‌های طبیعی را خودتان هم می‌توانید تهیه کنید. طعمه‌های طبیعی شامل: کرم‌ها، ماهی‌های ریز، جیرجیرک یا زالو می‌شود. طعمه‌های مصنوعی تقلیدی از غذای طبیعی ماهی‌ها هستند و معمولاً در اشکال پروانه‌ای، طعمه‌های رقصنده، قاشقک‌ها و پشه‌ی ماهیگیری ساخته می‌شوند.

جستجو برای طعمه مناسب


• برای اینکه بفهمید از چه طعمه‌ای استفاده کنید از جستجوی آنلاین استفاده کنید تا بفهمید هر ماهی چه نوع طعمه‌ای را بیشتر ترجیح می‌دهد. مثلاً ماهی قزل‌آلای نقره‌ای را معمولاً با طعمه‌ی رقصنده یا قاشقک صید می‌کنند.
۷. نخ ماهیگیری و سایر تجهیزات ماهیگیری مانند سرب و شناور. نخ‌های ماهیگیری بر اساس استحکامشان در وزن‌های مختلفی وجود دارند. سرب یا وزنه ابزاری است که باعث می‌شود طعمه‌ی شما به عمق آب برود. شناور هم معمولاً از جنس پلاستیک ساخته می‌شود تا بر سطح آب شناور بماند و به شما کمک کند که نخ ماهیگیری خود را دنبال کنید.

نخ ماهیگیری


• از نخ آزمایشی ۶ پوندی استفاده کنید.
• «آزمایش پوند» استحکام نخ را مشخص می‌کند.
• سعی کنید نخ را متناسب با اندازه‌ی چوب و چرخ ماهیگیری انتخاب کنید.
• انتخاب وزن مناسب در نخ مهم است، چون اگر زیادی سنگین باشد ممکن است زیر آب قابل‌رؤیت باشد و اگر هم زیادی سبک باشد ماهی ممکن است آن را پاره کند.

جعبه تجهیزات


۸. یک جعبه برای نگهداری همه‌ی تجهیزات بخرید. همه‌ی تجهیزات ماهیگیری‌تان مثل نخ و قلاب و طعمه‌ها را در یک جعبه بگذارید. همراه داشتن قلاب اضافه و قیچی هم مفید است.
۹. اگر احتیاج به مجوز دارید نسبت به تهیه‌ی آن اقدام کنید. قبل از اینکه اقدام به ماهیگیری کنید از قوانین ماهیگیری در آن منطقه کسب اطلاع کنید. ممکن است بسته به مدت‌زمانی که قصد ماهیگیری دارید به مجوز‌های بومی، غیربومی یا توریستی نیاز داشته باشید.

آموزش ماهیگیری در آب شیرین

• مجوز ماهیگیری را احتمالاً می‌توانید به‌صورت آنلاین یا از فروشگاه‌های شکار یا ورزشی بگیرید.
• در ایالات‌متحده و کانادا، بیشتر ایالت‌ها گرفتن مجوز برای ماهیگیری در آب شیرین را الزامی می‌دانند و اگر بدون مجوز ماهی صید کنید جریمه خواهید شد. 

قسمت دوم: انتخاب زمان ماهیگیری


۱. بهترین زمان برای صید ماهی در ایام بین ماه جدید و ماه کامل است. ماهیان آب شیرین درست مانند بیشتر حیوانات تحت تأثیر نیروی جاذبه‌ی ماه هستند. زمان اوج صید برخی ماهی‌ها به چرخه‌ی تکامل ماه بستگی دارد به‌خصوص وقتی ماه کامل می‌شود بیشترین احتمال صید ماهی وجود دارد.
• برای کسب اطلاع از چرخه‌ی ماه می‌توانید به سایت‌های اینترنتی مثل https://www.moongiant.com یا تقویم نجومی سر بزنید.

زمان ماهیگیری


۲. حوالی طلوع و غروب خورشید ماهیگیری کنید تا از فرصت زمان تغذیه‌ی ماهی‌ها استفاده کنید. ماهی‌ها معمولاً زمان طلوع و غروب خورشید فعال‌تر می‌شوند و این به خاطر این است که بیشتر در این ساعت‌ها دنبال غذا می‌گردند. ماهی‌ها در ساعت‌های گرم روز به‌خصوص در تابستان‌ها جنب‌وجوششان کم می‌شود.
۳. اگر در بهار ماهیگیری می‌کنید قلابتان را در آب‌های کم‌عمق بیندازید. در فصل بهار، آب‌های کم‌عمق سریع‌تر گرم می‌شوند و این گرما مکانی جذاب برای ماهیان هم برای شنا و هم برای به دست آوردن غذاست.

دریاچه برای ماهیگیری


۴. در تابستان وسط دریاچه جای خوبی برای ماهیگیری است. چون در تابستان آب‌های اطراف دریاچه خیلی گرم می‌شوند، ماهی‌ها آب‌های خنک‌تر اعماق دریاچه را ترجیح می‌دهند؛ بنابراین در تابستان برای گرفتن بهترین نتیجه، قلاب خود را در قسمت‌های عمیق دریاچه یا رودخانه بیندازید.
۵. در پاییز، نقاط مختلف را امتحان کنید. دمای آب در پاییز نوسان دارد بنابراین ماهی‌ها معمولاً از جایی به‌جای دیگر حرکت می‌کنند؛ بنابراین در فصل پاییز چند نقطه‌ی مختلف دریاچه یا رودخانه را امتحان کنید تا به محل تجمع ماهی‌ها پی ببرید. 

بخش سوم آموزش ماهیگیری در آب شیرین : ساخت ریسه‌ آب شیرین


۱. از گره قلقلک برای اتصال ریسه به نخ ماهیگیری استفاده کنید. نخ را از حلقه عبور دهید و وقتی به انتها رسیدید با آوردن ته نخ به سمت قلاب حلقه‌ی کوچکی بسازید. ۵ تاب S. مانند دور نخ ایجاد کنید و ته نخ را به سمت قلاب بیاورید. گره‌تان را از اولین حلقه‌ی ایجادشده نزدیک چشمی (حلقه‌ای که قبل از تاب‌های S. شکل ایجاد کرده‌اید) عبور دهید و گره را محکم بکشید.
• صرف‌نظر از نوع ریسه‌ای که به کار می‌برید می‌توانید از گره قلقلک برای نگه‌داری محکم آن استفاده کنید.
۲. ریسه‌ی چوب‌پنبه‌ای برای شناسایی آسان نخ در آب. ریسه‌ی شما نحوه‌ی سرهم‌بندی قلاب، طعمه یا طعمه‌ی مصنوعی و سایر ادوات است. نخ را از سوراخ داخل چوب‌پنبه عبور دهید و قلاب را به نخ متصل کنید. این ریسه برای مبتدی‌ها عالی است.

قلاب کف آب


۳. اگر قصد انداختن قلابتان در کف آب را دارید از سرب یا وزنه استفاده کنید. اول ۶۱ سانتی‌متر از نخ را ببرید. یک سر نخ را به هرزه‌گرد گره بزنید و سر دیگر را به قلاب. سرب یا وزنه را به نخ اصلی بیاویزید و سپس نخ اصلی را از هرزه‌گرد عبور دهید. بعد با استفاده از یک گره، قطعه نخ جدا را به نخ اصلی متصل کنید.
• این یک مدل ریسه‌ی پراستفاده است، چون می‌توانید از آن هم در ماهیگیری از ساحل و هم از قایق استفاده کنید و با آن طعمه را به کف آب بفرستید.

طعمه بالاتر از کف ثابت آب


۴. اگر می‌خواهید طعمه را بالاتر از کف ثابت آب نگه‌دارید از ریسه‌ی ۳ راهی استفاده کنید. نخ اصلی را به یکی از حلقه‌های هرزه‌گرد گره بزنید. دوتکه نخ ببرید یکی به‌اندازه‌ی ۳۰ الی ۴۱ سانتی‌متر و دیگری به‌اندازه‌ی ۶۱ تا ۸۱ سانتی‌متر و آن‌ها را به دو حلقه‌ی دیگر هرزه‌گرد گره بزنید. قلابتان را به تکه نخ بلندتر گره بزنید و سپس یک سرب را به تکه نخ کوتاه گره بزنید.
• این ریسه برای آموزش ماهیگیری در آب شیرین در رودخانه یا نواحی‌ای که جریان آب وجود دارد توصیه می‌شود.
• از این ریسه مثلاً برای صید گربه‌ماهی می‌توانید استفاده کنید.

بخش چهارم: گرفتن ماهی


۱. طعمه‌ی مصنوعی یا زنده به قلابتان بزنید. یک عدد طعمه‌ی زنده یا مصنوعی انتخاب کنید و آن را به قلابتان بزنید. چنگال قلاب را به طعمه چند بار فروکنید تا مطمئن شوید طعمه به آن محکم شده و ماهی نمی‌تواند آن را جدا کند. سعی کنید قلاب را درون طعمه پنهان کنید.
• وقتی از طعمه‌های مصنوعی‌تان استفاده نمی‌کنید آن‌ها را در جعبه‌ی ماهیگیری نگه‌داری کنید.
۲. برای پرتاب، چوب ماهیگیری را تا شانه‌ی خود بالا بیاورید و آن را به سمت جلو پرتاب کنید. دکمه‌ی خلاصی را فشار دهید و آن را نگه‌دارید. با دست غالب (تخصصی) خود چوب ماهیگیری را تا شانه‌هایتان بالا بیاورید و دکمه‌ی خلاص را رها کنید تا نخ ماهیگیری رها شود. برای پرتاب قلاب، چوب ماهیگیری را سریع و پیوسته حرکت دهید.

قلاب را پرتاب کنید


• در آموزش ماهیگیری در آب شیرین توجه کنید که ماهی‌ها مایل‌اند در قسمت‌هایی که عمق آب شروع به زیادشدن می‌کند بیشتر چرخ بزنند. پس برای گرفتن بیشترین ماهی قلابتان را در این نواحی از دریاچه یا رودخانه پرتاب کنید.
• قبل از پرتاب حواستان به پشت سرتان باشد تا هنگام پرتاب به کسی آسیب نرسانید.

آموزش ماهیگیری در آب شیرین


۳. تا ماهی طعمه را بگیرد صبوری کنید. گاهی از اوقات که ماهی‌ها گرسنه‌اند بلافاصله طعمه را می‌گیرند، اما گاهی هم باید مدت‌زمان زیادی صبر کنید. اگر زمان انتظارتان خیلی طولانی شد می‌توانید قلاب را دوباره پرتاب کنید. حین انتظار می‌توانید ناهارتان را میل کنید یا با دوستانتان گپ بزنید.
• اگر چوب ماهیگیری را زمین گذاشته‌اید سعی کنید به‌محض اینکه ماهی طعمه را گاز گرفت سریع آن را بردارید و ماهی را بیرون بکشید. شما که نمی‌خواهید ماهی بزرگتان با چوب ماهیگیری‌تان در برود.

کشیدن قلاب و آموزش ماهیگیری در آب شیرین


۴. وقتی احساس کردید چیزی به قلاب گیرکرده آن را بکشید. وقتی احساس یک کشیدگی خفیف یا تکانه کردید، چوب ماهیگیری را مستقیم بالا بکشید، به این کار کشیدن قلاب می‌گویند و با این کار قلاب به سقف دهان ماهی فرو می‌رود و حالا می‌توانید نخ قلاب را جمع کنید.
۵. برای بیرون کشیدن ماهی نخ قلاب را به‌سرعت جمع کنید. نخ را سریع و یک‌باره جمع کنید تا ماهی را از دست ندهید. وقتی توانستید ماهی را از زیر آب ببینید قدری سرعت را کم کنید تا بتوانید ماهی را راحت‌تر درون قایق یا ساحل بیاورید.

قوانین محلی


۶. بسته به قوانین محلی می‌توانید ماهی صیدشده را نگه‌دارید یا دوباره آن را آزاد کنید. نوع ماهی را شناسایی کنید و بر اساس قوانین مربوط به صید و آزاد کردن ماهی‌ها، عمل کنید. نواحی مختلف مقررات متفاوتی در مورد گونه‌های ماهی آب شیرین دارند که بسته به‌اندازه و جمعیت ماهی‌ها وضع‌شده‌اند. باید ببینید که بر اساس قوانین محلی ماهی‌ای که صید کرده‌اید را می‌توانید برای شام به خانه ببرید یا باید آن را دوباره آزاد کنید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *