وقتی فرد لختههای خون را در دوران خونریزی قاعدگی خود ببیند ممکن است نگران شود، ولی این موضوع کاملا طبیعی است و به ندرت جای نگرانی دارد.
ممکن است دیدن لخته های خون در قاعدگی برایتان تعجبآور باشد، ولی در اکثر موارد، لختههای خون یک بخش طبیعی از فرآیند قاعدگی هستند.
لختههای خون نمونهی مکانیسم طبیعی دفاعی بدن نیز است. بافت ضخیم و ژله مانند لختههای خون قاعدگی به پیشگیری از خروج خون زیاد از بدن کمک کند.
این عملکرد لخته شدن در جای دیگر بدن، وقتی جراحتی در بافت رخ میدهد، مفید است.
لختههای خون قاعدگی عموما زمانی رخ میدهد که جریان خون سنگین و شدید است. در نتیجه، در ۲ روز ابتدایی قاعدگی، که عموما سنگینترین بخش از دوران قاعدگی به حساب میآید، رایجتر هستند.
دلایل لختههای خون قاعدگی
در دوران قاعدگی، سلولهای اندومتری، مسیر رحم را طی میکنند و از بدن خارج میشوند. با بروز این رویداد، بدن پروتئینهایی آزاد میکند که موجب لخته شدن خون در رحم میشود. این لخته شدن از تداوم خون ریزی رگهای خونی در رحم جلوگیری میکند.
خونی که در بدن پراکنده میشود نیز حاوی پروتئینهای سفتکنندهی خون است.
اگرچه وجود لخته در خون در دوران قاعدگی طبیعی است، ولی ممکن است نشانهی یک مسئلهی پزشکی نیز باشد. توصیه میشود اگر لختههای خونی ویژگیهای زیر را دارند به پزشک مراجعه کنید:
– از لحاظ اندازه خیلی بزرگ باشند
– دفعات دفع آنها زیاد است
– با خونریزی شدید غیرطبیعی همراه است که فرد را ملزم میکند حداقل هر ۱-۲ ساعت یکبار نوار بهداشتياش را تعویض کند.
– با درد شدید همراه است.
موارد زیر میتوانند به لختههای غیر طبیعی خون در زمان قاعدگی منجر شوند:
۱. پولیپ رحم یا فیبروئید
انسداد رحم میتواند انقباض آن را متوقف کند، و باید این کار را انجام دهد، به این معنی که نمیتواند خروج خون از رحم را با سرعت معمول انجام دهد. خون با سرعت کمتری بدن را ترک میکند در نتیجه زمان بیشتری برای به هم پیوستن و تشکیل لخته خون خواهد داشت.
۲. آندومتریوز
آندومتریوز شرایطی است که موجب میشود بافتهای پوششهای رحمی، خارج از رحم رشد کنند. این امر غیرعادی میتواند به چندین نشانه منجر شود، که ممکن است در دوران قاعدگی شدیدتر باشد.
نشانههای آندومتریوز غالبا موارد ذیل را شامل میشود:
– درد و گرفتگی در لگن یا پایین کمر
– دورههای قاعدگی خیلی شدید یا منوراژی
– دورههای قاعدگی دردناک یا دیسمنوره
– ناراحتی یا درد در زمان رابطه جنسی
– مشکلات باروری
۳. آدنومیوز
در افرادی که به آدنومیوز مبتلا هستند، پوششهای رحمی خارج از دیوارهی عضلانی رحم رشد میکنند. این امر میتواند موجب شود پوشش های اندومتری و دیوارهی رحم، ضخیمتر شوند، که میتواند به خونریزی شدیدتر در قاعدگی بیانجامد. درنتیجه، احتمال بیشتری وجود دارد که لختههای خون در دوران قاعدگی ظاهر شوند.
۴. عدم تعادل هورمونی
تعادل خورمونها در بدن برای حفظ یک رحم سالم ضروری هستند. اگر سطوح هورمونهای خاص نامتوازن شوند، مسائل زیادی، از جمله قاعدگی سنگین یا لخته شدن خون، بروز میکنند.
۵. سقط
۶. بزرگ شدن رحم
پس از چند دوره بارداری، رحم فرد بزرگتر از قبل خواهد شد.
۷. اختلالات خونریزی
تشخیص و درمان
اگر پزشک به این نتیجه برسد که فرد خون زیادی را در قاعدگی از دست داده است یا در معرض کم خونی است، ممکن است توصیه کند مکمل آهن مصرف کنید. ممکن است اقدامات خانگی دیگری را نیز برای فرد توصیه کند، مانند:
– هیدراته نگه داشتن بدن با آب
– اجتناب از مصرف آسپرین، که ممکن است خونریزی را تشدید کند
– رعایت رژیم غذایی سالم که شامل مصرف خوراکیهای سرشار از آهن است
– انجام منظم فعالیتهای فیزیکی