دسته‌ها: نیمروز

۷ بهترین فایده و خواص ارزن برای سلامتی

از بهترین فواید ارزن برای سلامتی می‌توان به این‌ها اشاره کرد: توانایی حفاظت از قلب، پیشگیری از دیابت، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کاهش خطر ابتلا به سرطان، سم‌زدایی از بدن، افزایش سلامت دستگاه تنفسی، بهبود سیستم ایمنی، افزایش میزان انرژی بدن، تقویت عضلات و بهبود سلامت عصبی.

ارزن چیست؟

ارزن شاید محصول عادی‌ای نباشد و مناسب سفره‌ی صبحانه به‌نظر نرسد، اما حقیقت این است که، در سرتاسر جهان، این گروه از دانه‌های ریز، هم برای تغذیه‌ی دام و هم برای مصرف انسان، کاشت و برداشت می‌شوند. ارزن را بیشتر در کشورهای درحال توسعه پرورش می‌دهند، اما از آنجا که این گیاه در مناطق سخت و خشک و بایر نیز می‌تواند رشد کند، محصول ایده‌آلی برای بسیاری از کشورها به‌حساب می‌آید.

انواع مختلفی از ارزن در سرتاسر دنیا کاشته می‌شود، اما رایج‌ترین نوع آن Pennisetum glaucum است که به آن ارزن مرواریدی نیز می‌گویند. از نظر تاریخی، احتمالاً ارزن از آفریقا ریشه گرفته، اما بعد، یعنی حدود ۱۰۰۰۰ سال پیش، در تمام آسیا و خاورمیانه نیز گسترش پیدا کرده است. توانایی ارزن در زنده‌ماندن در شرایط سخت این گیاه را به محصولی عالی تبدیل کرده و حتی امروزه نیز به همین دلیل مورد توجه و ترجیح بسیاری از کشاورزان است.

هند هرساله بیش از ۸ میلیون تن از این غله را می‌کارد. بعد از هند، آفریقا و چین قرار دارند. ارزن را می‌شود مثل دیگر غلات صبحانه مصرف کرد، و می‌توان آن را به‌صورت پوره، اسنک، و انواع نان نیز مورد استفاده قرار داد، چون ارزن نیز مثل دیگر غلات سرشار از نشاسته است. همچنین، منبع مناسبی برای تامین مواد مغذی، ویتامین، مواد معدنی، و ترکیبات ارگانیک مورد نیاز بدن است و می‌تواند سلامت انسان را به صورت‌های گوناگون بهبود چشمگیری بدهد. در سال‌های اخیر توجه دوباره‌ای به این غله شده است، چون به‌نظر می‌رسد بیماری‌های شکمی تبدیل به مشکل شناخته‌شده‌تر و شایع‌تری شده باشد. ارزن عاری از گلوتن است، بنابراین مبتلایان به بیماری‌های شکمی می‌توانند به جای گندم سراغ ارزن بروند. از نظر میزان مواد مغذی ساده، که ارزشمندترین ترکیب در رژیم‌های غذایی به‌حساب می‌آیند، ارزن توان زیادی دارد. ضمن اینکه حاوی مقادیر زیادی چربی و ویتامین‌های بی نیز هست.

حقایقی درباره‌ی ارزش غذایی ارزن

اهمیت ارزن در این است که حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی است، از جمله میزان بالایی نشاسته دارد و بهره‌مند از ویتامین بی، کلسیم، آهن، پتاسیم، روی، منیزیم، و چربی است. به‌علاوه، میزان قابل توجهی پروتئین و فیبرهای خوراکی دارد که باعث می‌شود فواید ارزن برای سلامتی از قبل هم بیشتر شود.

فواید ارزن برای سلامتی

این غله سرشار از مواد مغذی، ویتامین، و مواد معدنی‌ای است که هرکدام فواید زیادی دارند. اجازه دهید با همدیگر نگاهی به این فواید بیندازیم:

۱. حفاظت از سلامت قلب

برای حفاظت از سلامت قلب، ارزن یکی از بهترین غله‌هایی است که می‌توان به رژیم غذایی اضافه کرد. ارزن منبع منیزیم است که یکی از مواد معدنی مهم و کاهش‌دهنده‌ی فشار خون است و خطر حمله‌ی قلبی و سکته را پایین می‌آورد، به‌خصوص در کسانی که مبتلا به تصلب شرایین هستند. ارزن سرشار از پتاسیم نیز هست، که آن هم، به‌خاطر خاصیت رگ‌گشایی‌اش، فشار خون را پایین نگه می‌دارد. کاهش فشار خون و بهینه‌کردن سیستم گردش خون یکی از بهترین راه‌ها برای حفاظت از سلامت قلب و عروق است. به‌علاوه، لیگنان‌های گیاهی موجود در ارزن می‌تواند به‌وسیله‌ی میکروفلورای داخل سیستم گوارش تبدیل به لیگنان‌های حیوانی شود. لیگنان‌های حیوانی می‌تواند از بدن در برابر بعضی بیماری‌های مزمن، مثل سرطان و بیماری‌های قلبی، محافظت کند.

۲. کنترل میزان کلسترول

میزان کلسترول در خون و سلامت قلب دست در دست هم دارند. میزان بالای فیبر موجود در ارزن گزینه‌ی مناسبی برای کاهش کلسترول است. فیبرهای خوراکی باعث ازبین‌رفتن کلسترول‌های بد و خطرناک (کلسترول‌های LDL) از سیستم می‌شود، و همزمان باعث افزایش تاثیر کلسترول‌های خوب (کلسترول‌های HDL) می‌شود.

۳. پیش‌گیری از دیابت

دیابت بیماری‌ای است که زندگی میلیون‌ها نفر را در سرتاسر جهان تحت اثر خود قرار داده است. ارزن از جمله غذاهای پرمصرف در بسیاری از کشورها است (و در این کشورها کمتر کسی دچار دیابت می‌شود.) شاید دلیل این امر این باشد که یکی از خواص ارزن کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ باشد. این ویژگی ناشی از میزان بالای منیزیم در این غله است. منیزیم یکی از مهم‌ترین مواد معدنی است که کارایی انسولین و گیرنده‌های گلوکز را در بدن افزایش می‌دهد و به خاطر این خاصیت‌ها جلوی بیماری دیابت را می‌گیرد. در افرادی که پیرو رژیم منیزیم‌دار هستند، ۳۰درصد کاهش دیابت دیده شده است.

۴. کمک به گوارش

ارزن مثل دیگر غذاهای پرفیبر می‌تواند حرکات سیستم معده و روده را افزایش دهد و مشکلاتی همچون یبوست، نفخ زیاد، بادکردگی شکم، و شکم‌درد را رفع کند. با تنظیم فرایندهای گوارشی، جذب مواد مغذی افزایش می‌یابد و احتمال ابتلا به مشکلات جدی‌تر گوارشی، نظیر زخم معده و سرطان روده کاهش پیدا می‌کند. گوارش منظم و حذف ضایعات باعث عملکرد بهینه‌ی کلیه، کبد، و سیستم ایمنی می‌شود، چون این اندام‌ها و سیستم‌ها ارتباط نزدیکی با فعالیت‌های سوخت‌وسازی بدن دارند.

۵. پیشگیری از سرطان

تحقیقات اخیر نشان داده که فیبر یکی از بهترین و آسان‌ترین راه‌ها برای جلوگیری از شروع سرطان سینه در زنان است. در حقیقت، زنان می‌توانند احتمال ابتلا به سرطان سینه را با خوردن بیش از ۳۰ گرم فیبر در هر روز تا بیش از ۵۰درصد کاهش دهند. با توجه به اینکه سرطان سینه یکی از شایع‌ترین و مرگبارترین انواع سرطان است، توصیه به مصرف ارزن پیشنهادی است که هر زنی باید آن را مد نظر قرار بدهد.

۶. سم‌زدایی از بدن

بسیاری از آنتی‌اکسیدان‌های موجود در ارزن می‌توانند سم‌ها را از بدن پاک کنند. کوئرستین، کورکومین، اسید الاژیک، و انواع کاتچین‌های مفید می‌توانند سیستم بدن شما را از عوامل خارجی و سم‌ها پاکسازی کنند. این مواد این کار را با بهبود دفع و خنثی‌کردن بعضی آنزیم‌ها در بعضی اندام‌های خاص بدن انجام می‌دهند.

۷. جلوگیری از آسم

تحقیقات انجام‌گرفته نشان می‌دهد که ارزن می‌تواند کیفیت زندگی کسانی را که از کودکی دچار بیماری آسم بوده‌اند تا حد چشمگیری بهبود بدهد و همچنین می‌تواند از به‌وجودآمدن آن از همان ابتدا جلوگیری کند. البته بعضی از شواهد ارائه‌شده مورد انتقاد هستند، اما این تحقیقات نشان می‌دهد که در کودکانی که مقادیر زیادی غلات، از جمله ارزن، مصرف می‌کردند، میزان خس‌خس سینه و حملات آسم تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند (بیش از ۱۵درصد). گندم شایع‌ترین ماده‌ی آلرژی‌زایی است که با آسم و خس‌خس سینه ارتباط دارد، اما ارزن حاوی ترکیبات گندم نیست و بنابراین این تاثیرات منفی را ندارد.

هشدار

با توجه به استرس‌هایی که از زندگی مدرن به بدن ما، و به‌خصوص به غده‌های درون‌ریز، وارد می‌شود، فشار زیادی که برای هضم و فراوری ارزن به بدن وارد می‌شود ممکن است آسیب‌زا باشد. پیش از آنکه ارزن را جزو اصلی رژیم غذایی خود کنید، با پزشک درباره‌ی سلامت غدد و تیروئید مشورت کنید.

 

منبع: organicfacts

مطالب مرتبط