فهرست مطالب
تفاوت بین GSM وCDMA چیست؟ آنلاک کردن گوشی چگونه است و چه چیزهایی باید در مورد آن بدانید؟ جیلبریک گوشی قانونی است؟
در این مطلب میخواهیم در مورد آنلاک کردن گوشیها با شما صحبت کنیم. شاید اکثر کاربران این تصور را کنند که آنلاک کردن شاید همان قفل کردن ساده گوشی است. اما باید بگوییم خیر آنلاک کردن فرق دارد و اگر بخواهیم تعریفی از آن داشته باشیم به این صورت است که برخی از تلفنها، به خصوص موبایلهایی که با کمک هزینه قراردادی اپراتورها عرضه میشوند، معمولا بر روی همان اپراتور Lock شده یا قفل هستند. این تلفن همراه تنها بر روی شبکه همان سرویس دهنده قابل استفاده است. اگر شما سیم کارت اپراتور دیگری را روی آن قرار دهید، پیامی را خواهید دید که اشاره می کند تلفن همراه تان قفل شده و با سیم کارت مورد نظر قابل استفاده نیست.آنلاک کردن یک موبایل به شما اجازه می دهد از سیم کارت های متفاوتی از اپراتورهای مختلف در تمام نقاط دنیا استفاده نمایید. یا اینکه هنگامی قراردادتان با شرکت قبلی تمام می شود، به راحتی بتوانید از موبایلتان با سیم کارت شرکت جدید بهره ببرید.
برای آنلاک گوشی چه کار کنیم؟
شما معمولا برای آنلاک کردن چنین تلفن همراهی به کد نیاز دارید. بسیاری از اپراتورها پس از آنکه قراردادتان تمام شود، این کد را در اختیارتان می گذارند. البته راههای فراوانی وجود دارد که شما یک تلفن را بدون مجوز اپرتورتان آنلاک کنید.
ممکن است گوشی شما تنها به یک ارائه دهنده سرویس خاصی یا همان اپراتور خاصی متصل شود یعنی به طور اختصاصی برای آن اپراتور بوده و فقط سیم کارت و خدمات از همان اپراتور را میتواند پشتیبانی کند. با این محدودیت اگر بخواهید از یک اپراتور دیگری استفاده کنید گوشی شما کار نمیکند و قفل میشود. یا اگر بخواهید به کشور دیگر سفر کنید و از یک خدمات تلفن شرکت دیگری استفاده کنید باز هم گوشی کار نمیکند و دوباره قفل میشود.
اما گاهی اوقات ممکن است راه گریزی برای این محدودیت باشد و با توجه به نوع گوشی و اپراتوری که خریداری کردهاید، ممکن است بتوانید گوشی خود را آنلاک کنید. از آن پس آزاد هستید که از اپراتورهای مختلف استفاده کنید یا اینکه شماره تلفن و حساب سرویس خود را تغییر دهید.
شاید کنجکاو شدهاید بدانید چه تفاوتی بین یک گوشی لاک و آنلاک است. یا اینکه میخواهید بدانید آیا میشود گوشیتان را آنلاک کنید و چطور میتوانید این کار را انجام دهید. در ادامه قصد داریم به سوالات شما پاسخ دهیم و این موضوع را بیشتر توضیح دهیم. همچنین به شما میگوییم که چرا داشتن یک گوشی آنلاک میتواند چیز خوبی باشد و آیا قانونی است یا خیر. بنابراین با ما همراه باشید.
تفاوت GSM وCDMA
دو تکنولوژی تلفن همراه هستند که توسط بسیاری از ارائه دهندگان سرویس موبایل دنیا استفاده میشوند. سیستم جهانی برای ارتباطات تلفن همراه یا به اختصار جی اس ام (GSM) و دسترسی چندگانه تقسیم کد که CDMA نام دارد. این دو جز مشهورترین استانداردهای مخابراتی هستند. از تکنولوژی GSM در کشورهای آمریکا و روسیه استفاده میشود و به همین دلیل به سیستم استاندارد در بسیاری از نقاط جهان تبدیل شده است و اما کاربرد CDMA این است که دادههای کاربر را به وسیله یک دنباله دیجیتالی از اعداد تصادفی کدگذاری کند. به این ترتیب دادههای صوتی محافظت میشوند و تنها افراد حاضر در مکالمه میتوانند اطلاعات را دریافت کنند. اگر گوشی با استانداردهای CDMA دارید، گوشی شما آنلاک نمیشود. اما برای کاربرانی که گوشی با استاندارد GSM دارند کمی امید هست و گوشی آنها نیز ممکن است آنلاک شود.
اما تفاوت بین GSM وCDMA چیست؟ گوشیهای با پشتیبانی GSM از سیم کارتهای ماژول هویتی مشترک استفاده میکنند. همه دیگر با سیم کارت آشنا هستید و میدانید یک قطعه کوچکی است که آن را داخل گوشی قرار میدهید. در واقع همین قطعه کوچک حاوی تمام تنظیمات و اطلاعات مخاطبین شما است و به حسابتان وصل میشود. شما میتوانید سیم کارت را بیرون بیاورید و آن را درون گوشی دیگری قرار دهید و وقتی کسی با شما تماس میگیرد گوشی جدیدتان زنگ میخورد. شما همچنین میتوانید سیم کارت متفاوتی را درون یک گوشی آنلاک قرار دهید و پس از آن گوشیتان با هر شماره تلفن و حساب مربوط به آن سیم کارت کار خواهد کرد.
گوشیهایی که از فناوری CDMA پشتیبانی میکنند معمولا سیم کارتی ندارد و باید توسط شرکت اپراتور تایید شوند که در این صورت آنلاک کردن گوشی غیرممکن است.
گوشی لاک شده چه محدودیت هایی دارد؟
اگر تلفنی لاک میشود، ارائه دهنده سرویس یا همان اپراتور برخی نرم افزارها را روی گوشی نصب میکند که شماره آیدی مشترم در سیم کارت را به شماره سریال آن گوشی وصل میکند. اگر سیم و کارت و شماره سریال با یکدیگر مطابقت نداشته باشند، گوشی کار نخواهد کرد. در واقع سیم کارت در یک گوشی دیگر کار نمیکند و گوشی هم با سیم کارت دیگری کار نخواهد کرد. اگر در جنوب آمریکا زندگی میکنید، میتوانید تشخیص دهید که آیا گوشی شما بر اساس GSM است یا CDMA. در آمریکا دو اپراتور از چهار اپراتور مطرح این کشور (Verizon و Sprint) از CDMA استفاده میکنند در حالی که دوتای دیگر (AT&T و T-Mobile) استاندارد GSM را ارائه میکنند.
در اروپا، گوشیهای آنلاک بسیار رایج هستند. در حقیقت، بسیاری از کشورها قوانینی مربوط به گوشیها دارند که به شرکتی اجازه نمیدهند گوشی را برای یک حساب خاص لاک کنند. (به نظر میرسد این قوانین به طور مرتب تغییر میکنند. )
در آمریکای جنوبی، تعدادی از گوشیها آنلاک فروخته میشوند. اگر تلفنی را رایگان یا با قیمت پایین گرفتید، گوشی شما قطعا میتوان گفت که لاک شده است. یک روش سادهتری هم وجود دارد. شما میتوانید دوستی را پیدا کنید که گوشیاش آنلاک است. سپس از او بخواهید که سیم کارتش را در گوشی شما بگذارد و بعد به شماره دوستتان زنگ بزنید. اگر گوشی زنگ بخورد، میفهمید که گوشی شما آنلاک است، اما اگر گوشیتان پیام خطایی را دریافت کرد بدین معنی است که گوشیتان لاک است.
مزایای آنلاک کردن گوشی
به طور کلی دو دلیل برای آنلاک کردن یک گوشی وجود دارد. اول اینکه، به شما این اجازه و آزادی را میدهد که اپراتورهای همراه خود را تغییر دهید. تصور کنید به مدت طولانی است که از یک اپراتور استفاده میکنید و اکنون میخواهید آن را عوض کنید از همین رو با یک گوشی آنلاک میتوانید این کار را به راحتی انجام دهید بدون اینکه نیاز باشد گوشی جدیدی را بخرید. تنها کافی است سیم کارت جدید را از یک اپراتور جدید است در گوشی خود قرار دهید و به خوبی برایتان کار میکند. تنها باید شماره تلفن قدیمی خود را به حساب جدید انتقال دهید.
دلیل دیگر استفاده از گوشی آنلاک این است که بدون دردسر میتوانید به اروپا یا آسیا سفر کنید. اگر در آمریکا زندگی میکنید و بخواهید با همان گوشیتان به مسافرت بروید و از همان سیم کارت استفاده کنید مطمئنا هزینههای زیادی برایتان خواهد داشت. از همین رو باید در سفر سیم کارت دیگری را خریداری کنید. برخی از شرکتهای اروپایی سیم کارت هایی را ارائه میدهند که قابلیت استفاده در قارههای دیگر را هم دارند. کسانی که دائما در سفر هستند با گوشی آنلاک صرفه جویی بیشتری میتوانند کنند.
نحوه آنلاک گوشی ساده است؟
فرآیند آنلاک کردن یک گوشی بسیار ساده است و نیاز به دانش فنی خاصی ندارد. برای برخی گوشیها، تنها باید کد عددی را وارد گوشی کنید. برخی اپراتورها به شما یک کد آنلاک مناسب میدهند. همچنین شرکتهای شخص ثالث وجود دارند که کدهای آنلاک برای گوشیها ارائه میدهند. قیمت کدها معمولا با توجه به مدل گوشی که دارید بین ۵ تا ۲۵ دلار است.
برخی از گوشیها باید به یک دستگاه خاصی برای آنلاک شدن متصل شوند. تعدادی کمی از ارائهدهندگان سرویس این گونه عمل میکنند. اما اکثر مالکین گوشیها مجبور خواهند به شخص ثالث روی بیاورند. در واقع شما به آنها مبلغی را پرداخت میکنید و شرکت برای شما آن دستگاه را برای گوشیتان میفرستد و آن را آنلاک میکند و دوباره پس فرستاده میشود.
چگونه میتوانید گوشیهای هوشمند را آنلاک کنیم؟
گوشیهای هوشمند معمولا از یک سناریوی متفاوتی برای آنلاک کردن استفاده میکنند و آنلاک کردن یا لاک کردن آنها فرآیندی پیچیدهتر از استفاده یک شماره سریال و حساب است. گوشیهای هوشمند اغلب توسط یک ارائه دهنده خدمات قفل میشوند. برای مثال، آیفون برای شبکه AT&T لاک میشود. برای برخی دارندگان گوشیهای هوشمند، مسئله آنلاک کردن تنها برای تغییر اپراتور نیست بلکه بدین معنی است که میخواهند کنترل بیشتری روی اپلیکیشنهایی که میتوانند در دستگاههایشان نصب کنند داشته باشند. بسیاری از سازندگان گوشیهای هوشمند دستگاههای خود را لاک میکنند از همین رو تنها برنامههای تایید شده میتوانند روی گوشی نصب شوند.
بخوانید: نمایش فایل های مخفی در اندروید + روش بدون نیاز به اپلیکیشن
آیفون تنها میتواند برنامههایی که از اپل استور خریداری میشود را نصب کند. برای مثال، اگر اگر برنامهای که میخواهید نصب کنید در اپل استور نیست یا به طور رسمی تایید نشده است متاسفانه شانس داشتن آن برنامه را نخواهید داشت مگر اینکه گوشی هوشمند خود را آنلاک کنید.
این امکان نیز وجود دارد که بتوانید آیفونهای آنلاک شده بخرید یا اینکه میتوانید از نرم افزاری استفاده کنید که این قفل را میشکند. این عمل اغلب به جیلبریک کردن گوشی برمیگردد. از آنجایی که نرم افزار در گوشی پیچیدهتر از یک تلفن است از همین رو میتواند این روش دشوارتر از وارد کردن یک کد ساده باشد. چنین نرمافزارهایی تضمینی ندارد و میتوانند نتایج غیرقابل پیش بینی برای تلفنتان داشته باشند.
آنلاک کردن گوشی قانونی است؟
آخرین سوالی که ممکن است در ذهن هر کسی در مورد آنلاک کردن گوشی خطور کند این است که آیا این کار قانونی است؟ پاسخ این سوال به طور کلی میتواند بله باشد. قوانین در هر کشور متفاوت هستند. مثلا در آمریکا، اداره کل کپی رایت هر سه سال تصمیم جدیدی میگیرد و در سال ۲۰۰۶ آنها اعلام کردند که آنلاک کردن گوشی تلفن تخلف محسوب نمیشود. در حکمی این اداره پیشنهاد کرد که لاک کردن گوشی برای حسابها تنها برای حمایت از یک مدل تجاری خاص انجام میشود. در واقع فعالیتهای مالک گوشی در جهت این هدف محدود میشود. با این حال باید احتیاط کرد و بدانید که آنلاک کردن گوشی ممکن است باعث نقض قراردادی که با ارائه دهنده سرویس بستهاید شود. بنابراین باید خود را برای پرداخت هرگونه جریمهای آماده کنید یا سرویس ممکن است قطع شود. هنوز مشخص نیست که آیا عرضه سرویسهای شخص ثالث آنلاکینگ قانونی هستند یا خیر. در واقع دادگاه آمریکا هنوز در مورد این موضوع حکمی صادر نکرده است.