در زمان سرماخوردگی کودکان و وقتی کوچولویتان مریض میشود شما هر کاری که لازم باشد تا سریع خوب شود را انجام میدهید. از این راهنما استفاده کنید تا بچه بهتر و سریعتر بهبود یابد.
از میان اتفاقات متعددی که در سال اول برای نوزادتان رخ میدهد کمتر اتفاقی مثل اولین سرماخوردگی میتواند برای شما سخت باشد. نوزاد ممکن است وقت شیر خوردن نفس نفس بزند، از تنگی نفس وقت چرت زدن از خواب بپرد یا با حالتی به شما نگاه کند که گویا میگوید «چه اتفاقی دارد برای من میافتد؟»
شما حاضرید هر کاری بکنید تا نوزادتان حالش بهتر شود. با اینکه داروهای معمول برای این سن (زیر یک سال) به دلیل اینکه نه ایمن هستند نه فایدهای دارند توسط متخصصان توصیه نمیشود اما این به معنای این نیست که شما نمیتوانید کاری کنید که نوزاد در طول مدت بیماریاش حالش بهتر شود.
۱. مخاط را خارج کنید.
نوزادان در شش ماه اول زندگی معمولاً از راه بینی نفس میکشند بنابراین گرفتگی بینی خیلی اذیتشان میکند. پوآرهای استاندارد ( معمولاً آبیرنگ) برای سوراخ دماغهای کوچک نوزادان بزرگ است بنابراین از پوآرهایی که در بازار برای گوش عرضه شدهاند و کوچکترند استفاده کنید. بعدازاینکه پوآر را وارد بینی نوزاد کردید نوک آن را کمی به آرامی پایین بیاورید تا حالت عمودتری پیدا کند و سپس به آرامی آن را تا جایی که جا دارد داخل بینی بفرستید.
از اینکه میبینید چقدر مخاط از بینی بچه خارج میشود تعجب خواهید کرد. میتوانید از قطرهی آبنمک یا اسپری آن در بینی بچه استفاده کنید تا گرفتگی را برطرف کند. میتوانید این قطره را اسپری را از داروخانه تهیه کنید یا خودتان در منزل آن را تهیه کنید. برای این کار یکچهارم قاشق غذاخوری نمک را در ۲۲۰ گرم آب مخلوط کرده و آن را به مدت ده دقیقه بجوشانید و بعد بگذارید تا دمای اتاق خنک شود.
۲. آب کافی به نوزاد برسانید.
درست مثل بزرگسالان بچهها هم وقتی مریض میشوند گاهی میل به خوردنشان را از دست میدهند اما شما باید همچنان کودکتان را تشویق کنید که هر مقدار که ممکن است غذا بخورد. اگر شیر نمیخورد با پزشک خود مشورت کنید که دچار کمبود مایعات نشود و از پزشک بپرسید آیا امکان دادن الکترولیت مانند پدیالیت به او وجود دارد یا نه. شیر دادن یا غذا دادن به بچه در حالت راست و عمود میتواند به کاهش انسدادها کمک کند و از ریختن مخاطها به گلویش وقتی دارد چیزی مینوشد جلوگیری شود.
۳. کمکش کنید سرفه کند.
نوزادان آنقدر قدرت عضلانی ندارند که بهخوبی سرفه کنند بنابراین برایشان سخت است که خلط را خارج کند. یک راه برای کمک کردن این است: نوزاد را داخل حمام ببرید و دوش آب گرم را باز کنید تا حمام بخار کند. این کار باعث میشود بینی بچه باز شود و مخاط حلقش نرم شود و سرفه برایش آسان شود. این کار را قبل از خواب برایش انجام دهید چرا که وقتی میخوابد مخاط در گلو سینهاش جاری میشود. قرار دادن یک دستگاه بخار ساز در اتاق بچه میتواند به کم کردن گرفتگی مجاری تنفس بچه کمک کند. دستگاه را حتماً در ارتفاع قرار دهید و آب آن را هر روز عوض کنید.
۴. شرایط برای استراحت بیشترش را فراهم آورید.
بچه وقتی بیمار میشود به خواب بیشتری نیاز دارد اما برخی علائم سرماخوردگی به خواب رفتن را برایش دشوار میکنند. اگر بچهی شما خیلی در خواب غلت نمیزند میتوانید سر تختش را کمی بالا بیاورید. اگر تب مانع خوابش میشود استامینوفن بچه بین سنین ۲ تا ۶ ماهگی بهش بدهید. فقط دقت کنید دز مناسب دارو را بر اساس وزن بچه به او بدهید نه سنش. اگر نوزاد از دو ماه کوچکتر است با پزشک مشورت کنید. یک برنامهی خواب آرامشبخش مانند پخش موسیقی یا حمام گرفتن میتواند به نوزاد کمک کند راحتتر بخوابد.
۵. مراقب علائم هشداردهنده باشید
اگر به نظرتان رسید حال بچه رو به وخامت میرود وقتش است که به پزشک مراجعه کنید. تب بالای ۳۸ درجه برای نوزاد سهماهه یعنی لزوم مراجعهی مستقیم و فوری به پزشک. برای کودکان بیش از ۳ ماه اگر تب بیش از ۳ روز طول کشید یا چند روز بعد از شروع علائم سرماخوردگی شروع شد به پزشک مراجعه کنید. دیگر علائمی که نیازمند توجه است شامل تنگی نفس یا تنفس سریع و سنگین است که ممکن است نشاندهندهی ابتلا به ویروس یا سینهپهلو باشد. اگر سرفههای کودک ادامه پیدا کرد ممکن است به سیاهسرفه مبتلا شده باشد؛ در چنین حالتی بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
منبع: parents