می خواهید چه کنید؟ حالا که فقط چند ماه تا تولد کودک تان باقی مانده، می خواهید با کارتان چه کنید؟ با سال ها تلاشی که برای رسیدن به این نقطه کردید؟ فکر می کنید باید همه اش را بگذارید و بروید؟ حتما شما هم شنیده اید که کودک تان درست مانند همه بچه های دیگر، تا دوسالگی، بیشتر از هر زمانی به حضور یک مراقب پرمهر نیاز دارد و حتما شنیده اید، تاثیر سال های کودکی تا پایان عمر، بر روان او باقی می ماند. شاید همین شنیده ها، انگیزه تان برای تغییر دادن مسیر زندگی تان را بالا ببرد و شما را از زنی که در کنار هموطنانش به فعالیت اقتصادی و فرهنگی می پردازد؛ به مادری تبدیل کند که مسئول مراقبت بیست و چهارساعته از کودکش است. انتخاب با شماست. حالا شما باید تصمیم بگیرید. آرامش تان در حفظ نقش های پیشین اجتماعی در کنار مادر بودن است یا این که می خواهید لااقل برای چند سال، تنها و تنها مادری کنید؟ انتخاب با شماست اما ما در این مطلب، می خواهیم نتایج بعضی از بررسی های علمی را با شما در میان بگذاریم. بررسی هایی که فارغ از کلیشه های اجتماعی، واقعیت اشتغال مادران و تاثیراتش بر رشد فرزندشان را فاش می کنند.
بیشتر بخوانید: ۱۴ فایده خواباندن کودک روی شکم مادر/ بهترین وضعیت خواب برای کودک
سخت است، ولی می گذرد
در یک بررسی که روی ۲۴۰ مادر شاغل انجام شده، مشخص شد که این زنان، وقتی به انتظار مادر شدن می نشینند، برای دوره کوتاهی احساس می کنند که دیگر به کارشان مانند قبل اهمیت نمی دهند و در این بررسی مشخص شد که مادران بعد از شش ساله شدن کودکشان، تمایل بیشتری به از سر گرفتن کارشان دارند. به گفته محققان، این زنان برای کنار آمدن با نقش و هویت جدیدشان، به زمان و حمایت اطرافیان نیاز دارند و معمولا حتی اگر دوره ای از فعالیت اجتماعی فاصله بگیرند پس از کنار آمدن با خود و مسئولیت های تازه شان، باز نقش هایی شبیه به قبل را در کنار مادر بودن، برعهده می گیرند.
بیشتر بخوانید: ۷ بدترین اشتباه مادران شیرده که واقعا به کودک آسیب میزند
کار کردن از شما مادری بی توجه نمی سازد
تحقیق دیگری که در سال ۲۰۱۳ انجام شد، نشان داد که نیمی از مادران شاغل، می گویند که با دشواری بیشتری (نسبت به قبل) تعادل را میان کار و زندگی غیر کاریشان برقرار می کنند. زندگی ای که مسئولیت مادر بودن، به نقش های پیشین آن اضافه شده است. با وجود این، هیچ تحقیقی ثابت نکرده که کار مادر، به سلامت روان کودک آسیب می زند. برعکس! تحقیقات متعددی نشان داده مادرانی که به دنبال آرزوهای شخصی شان هم می روند، با تسلط و کیفیت بیشتری به کودکان شان رسیدگی می کنند، محققان می گویند کودکان مادرهای شاغل، لزوما آسیب نمی بینند و حتی دیدن فعالیت اجتماعی و حرفه ای مادر، می تواند تاثیرات مثبتی را روی آن ها بگذارد.
تغییرات را بپذیرید و به آینده نگاه کنید
بررسی ها نشان می دهد که داشتن یک شغل، به آدم ها در یافتن هویت و معنایی برای زندگی کمک می کند اما شما به عنوان یک مادر، نباید یک نکته را فراموش کنید. فعالیت شغلی و اجتماعی شما همیشه قرار نیست پیش رونده باشد. شاید در سال های ابتدای تولد کودکتان، شیب موفقیت شما کندتر شود یا توان جسمی و روانی تان برای برعهده گرفتن مسئولیت های متعدد کاهش پیدا کند اما آنچه مشخص است، این است که فارغ از توصیه های اطرافیان و شرایط گذشته تان، باید به امروز نگاه کنید. شاید چرخه حمایتی اطرافتان، به شما فرصت سریع تر بالا رفتن از نردبان ترقی در همین سال ها را هم بدهد؛ اما شاید هم شرایط روانی، خانوادگی و اجتماعی تان، شما را مجبور به کم کردن سرعت تان در این راه کند.تحقیقات متعددی نشان داده مادرانی که به دنبال آرزوهای شخصی شان هم می روند با تسلط و کیفیت بیشتری به کودک شان رسیدگی می کنند.
بیشتر بخوانید: خنداندن کودک / ۱۷ روش ساده برای خنداندن بچه ها
لطفا عذاب وجدان نداشته باشید
وقتی به خاطر شغل تان، به شهر دیگری ماموریت می روید، چه کسی از فرزندتان مراقبت می کند؟» کمتر مردی است که لزومی برای پاسخ دادن به این سوال احساس کند. فرقی نمی کند که در ایران زندگی کنید یا در بسیاری دیگر از کشورها ساکن باشید. در بیشتر جوامع، حتی در صورت همکاری و همراهی پدر، مادر مسئول اصلی رسیدگی به کودک شناخته می شود همین کافی است تا زنی که مسئولیت مراقبت از کودکش را دارد، به خاطر ماموریت های کاری گاه و بی گاه یا طولانی شدن ساعات کارش، دچار عذاب وجدان و اضطراب شود. با این وجود در مقالات پژوهشی متعدد آورده شده که یک مادر شاغل، می تواند درست به اندازه یک مادر خانه دار، فضایی همدلانه، گرم و آرامش بخش را برای کودکش فراهم کند. پژوهش ها نشان می دهد که کیفیت مادری یک زن در زمان شاغل بودن، به همان زن در زمان خانه داری، تفاوت چندانی ندارد و در بعضی موارد مثل احساس خوشایند مفید بودن، برنامه ریزی و زمان بندی، مادران شاغل وضعیت بهتری دارند. پس در چنین شرایطی، جایی برای عذاب وجدان باقی نمی ماند.
مردمتان به شما نیاز دارند
در سال های اخیر، زنان نیروی کار تاثیرگذاری بوده اند. کسانی که گرچه در گذشته الزامی به فعالیت اقتصادی نمی دیدند اما حالا، بخش غیرقابل حذفی از چرخه کار و تولید تلقی می شوند. با وجود این، هنوز هم نه تنها خود زنان شاغل که کارفرمایان شان هم، نسبت به روزی که پای کودکی به میان بیاید، ابراز نگرانی می کنند. زمانه تغییر کرده. نیازهای اقتصادی و اجتماعی امروز با گذشته تفاوت هایی را پیدا کرده. این روزها بسیاری از زنان دغدغه حضور اجتماعی دارند. بسیاری از آن ها نیروهای متخصصی هستند که عرصه فرهنگ، تولید و اقتصاد محتاج حضور آن هاست و بسیاری دیگر، دغدغه اقتصادی دارند و برای ایجاد بستر اقتصادی ایمن برای خود و کودک شان، نیازمند فعالیت اجتماعی هستند. در چنین شرایطی، نمی توانیم از مادران انتظار داشته باشیم که فقط مراقب کودک شان باشند و بدون حمایت پدر و کمک گرفتن از خدمات اجتماعی مراقبتی، مثل مهدکودک و پرستاری به فرزند پروری بپردازند. بد نیست بدانید تا زنانی که هویت شغلی را برای خود ایجاد کرده اند، در مورد خود این ادعاها را مطرح می کنند:
- زندگی آن ها در وضعیت تعادل قرار دارد.
- در خانه مورد احترام هستند و مسئولیت های مربوط به خانهرا با حمایت همسر یا کمک گرفتن از سازمان های مرتبط به انجام می رسانند.
- همسران شان در مراقبت کردن از کودکان بیشتر مشارکت می کنند.
- صرفه جویانه تر زندگی می کنند و برنامه ریزی مالی بهتری دارند.
منبع: همشهری تندرستی