آیا سرماخوردهاید و آب بینی و سرفه امانتان را بریده؟ لازم نیست اول از همه سراغ نزدیکترین قوطی قرص بروید. ما از پزشکان پرسیدهایم بهترین درمانهای طبیعی سرماخوردگی و آنفلوانزا که علائم این بیماریها را سریع خوب کنند چه چیزهایی هستند.
درد گلو، انسداد مجاری تنفسی، سرگیجه. فصل سرماخوردگی و علائم مصیبتبار آن پیش روی ما است. با اینکه داروهای تجویزی میتوانند کمک کنند اما خط اول دفاعی شما در برابر سرماخوردگی را میتوان در سوپرمارکت یافت. در اینجا ده مسکن و درمان طبیعیای که پزشکان برای درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا استفاده میکنند را به شما معرفی میکنیم:
۱. روی
روی چیست: روی یک مادهی معدنی ضروری است که دستگاه ایمنی بدن را تقویت میکند و با کاهش فعالیتهای ویروسی در ارتباط است.
گمان میرود روی از طریق ایجاد مانع برای تکثیر سلولها در مایع مخاطی در دستگاه تنفسی فوقانی به درمان هم سرماخوردگی و هم آنفلوانزا کمک میکند.
در واقع یک مطالعهی تأثیرگذار در سال ۱۹۹۶ که بر روی ۱۰۰ بزرگسال در کلیولند اوهایو انجام شد نشان داد که افرادی که روزانه ۶ تا ۸ قرص مکیدنی روی مصرف کردهاند در عرض ۴.۴ روز سرماخوردگیشان خوب میشود اما کسانی که به آنها دارونما داده شده بود در عرض ۷.۶ روز بهبود یافتند.
چگونه روی را مصرف کنیم: با دیدن علائم اولیه گلو درد، آبریزش بینی یا خستگی و کوفتگی مصرف ۱۵ تا ۳۰ میلیگرم روی را به شکل قرصهای مکیدنی آغاز کنید.
قرصهای مکیدنی در مقایسه با قرصها معمولی زینک (روی) بهتر عمل میکنند زیرا در محل حضور ویروسها عمل میکنند. هر چند ساعت یک قرص مکیدنی را بمکید تا زمانی که احساس بهبود کنید.
اما از اسپریهای بینیای که بر اساس روی ساخته شدهاند دوری کنید زیرا این اسپریها میتواند به عصبهای حساس بویایی آسیب بزنند و موجب از بین رفتن حس بویایی در فرد بشوند.
۲. اکیناسئا
اکیناسئا از خانوادهی گیاهان مخروطسان بنفش استحصال میشود. این گیاهان طبق مطالعاتی که در سال ۲۰۰۷ در دانشگاه کنیکتیکات انجام شد قدرت زیادی برای مبارزه با سرماخوردگی دارند. در مطالعهای مروری از ۱۴ مطالعهی درمانگاهی که در آنها حدود ۳۰۰۰ نفر شرکت داشتهاند، محققان دریافتهاند که اکیناسئا احتمال ابتلا به سرماخوردگی را ۵۸ درصد و طول مدت سرماخوردگی را بین ۱ تا ۱.۲ روز کاهش میدهد.
اگرچه مطالعات قبلی به این نتیجه رسیده بودند که اکیناسئا بیتأثیر است اما این مطالعه بر متغیرهای بیشتری تمرکز داشت مانند تأثیرگذاری اکیناسئا به تنهایی یا به همراه مکملهای دیگر.
چگونه آن را مصرف کنیم: از این محصول گیاهی برای پیشگیری استفاده کنید. بعد از ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا مصرف آن فایدهای ندارد. سه هفته آن را مصرف کنید و بعد یک هفته مصرف نکنید و بعد دوباره مصرف آن را آغاز کنید و این کار را در کل فصل سرماخوردگی و آنفلوانزا ادامه دهید.
۳. ویتامین C
ویتامین C در بسیاری از میوهها و سبزیجات یافت میشود (مانند پرتقال، فلفل دلمهای و کلم بروکلی). مدتهاست که گمان میرود ویتامین C میتواند در پیشگیری از بیماریها مؤثر باشد.
مطالعهای که در سال ۲۰۰۷ انجام شد نشان داد که مصرف ویتامین C بعد از شروع سرماخوردگی تفاوتی ایجاد نمیکند. اما اگر آن را هم قبل از ابتلا به سرماخوردگی و هم در حین سرماخوردگی مصرف کنید، میتواند طول دورهی سرماخوردگی را در بزرگسالان تا ۸ درصد کمتر کند.
ویتامین C میتواند از طریق از بین بردن رادیکالهای آزاد به دستگاه ایمنی کمک کند بنابراین دستگاه ایمنی توان بیشتری برای انجام وظایفش پیدا میکند.
چگونه آن را مصرف کنیم: از آغاز فصل سرما ۵۰۰ میلیگرم ویتامین C را شش مرتبه در روز یعنی در کل روز ۳۰۰۰ میلیگرم مصرف کنید. اگر احساس کردید که سرماخوردهاید میزان مصرف خود را بالا ببرید و در طول ۲۴ ساعت هر ساعت ۵۰۰ میلیگرم مصرف کنید.
۴. عسل
عسل دارای مواد آنتیاکسیدان و ضد ویروسی و ضد باکتریایی است که به همین دلیل آن را به دارویی قوی در درمان سرماخوردگی تبدیل کرده است. آنتیاکسیدانهای داخل عسل میتوانند دستگاه ایمنی بدن را تقویت کنند.
دانشگاه پنسیلوانیا در سال ۲۰۰۷ مطالعهای انجام داد و طی آن متوجه شده ۱۰۵ کودکی که دچار عفونت دستگاه تنفسی فوقانی شده بودند و عسل مصرف کردهاند تا ۴۰ درصد در علائم سرفه و خواب ناآرام بهبود یافتهاند.
عسل به خصوص برای درمان سرفه مفید است. همچنین عفونتهای ثانویهی باکتریایی که ممکن است همراه سرماخوردگی و آنفلوانزا ایجاد شوند را از بین میبرد.
چگونه مصرف کنیم: دو قاشق عسل را به یک لیوان آب گرم جوشیده شده یا چای سبز اضافه کنید. چند قطره هم آب لیمو به آن اضافه کنید.
اما از دادن عسل به نوزادان پرهیز کنید. کودکان خیلی خردسال توانایی هضم عسل را ندارند و ممکن است دچار حساسیتهای شدید شوند.
۵. سوپ مرغ
سوپ مرغ با استفاده از مرغ، هویج و پیاز تهیه میشود. در هر فرهنگ غذایی سوپ مرغ را به شیوهای درست میکنند و در آن از مرغ و انواع مختلف سبزیجات استفاده میکنند. در هر صورت این سوپ میتواند به تقویت دستگاه ایمنی بدن کمک کند.
مؤثر بودن سوپ مرغ شایعه نیست. هم مرغ و هم سبزیجات مانع التهابات کانالهای برونشیت میشورند که موجب گلودرد و گرفتگی مجاری تنفسی میشود.
همچنین سوپ مرغ حاوی اسیدهای آمینهای است که مانند داروی استیل سیستئین که برای درمان برونشیت و دیگر بیماریهای ریوی استفاده میشود عمل میکند.
گرمای سوپ مرغ هم مؤثر است. در مطالعهای که در سال ۲۰۰۸ انجام شد مشخص گردید که مصرف نوشیدنیهای داغ مانند چای یا سوپ در مقایسه با نوشیدنیهایی که در دمای معمولی اتاق هستند در درمان آبریزش بینی، سرفه، عطسه، گلو درد، لرز و خستگی بسیار مؤثرتر هستند.
۶. چای زنجبیل
ریشهی گیاه زنجبیل حاوی ترکیباتی است که به آن جینجرول میگویند و خاصیت ضد درد، ضد التهاب، ضد میکروبی و ضد ویروسی دارد. زنجبیل میتواند از بروز انواع التهابات پیشگیری کند.
مصرف زنجبیل میتواند درد معده و استفراغ را درمان کند. اما هنگام سرماخوردگی شما نیازمند مایعات هستید بنابراین میتوانید از چای زنجبیل استفاده کنید.
چگونه آن را مصرف کنیم: برای تسکین درد گلو دو قاشق چایخوری پودر زنجبیل را در یک لیوان آب داغ بریزید. این نوشیدنی را حداقل روزی ۲ تا ۳ فنجان بنوشید.
۷. غذاهای تند
همانطور که همهی ما میدانیم غذاهای تند موجب آبریزش بینی میشوند. سیر، دارچین، فلفلهای تند و زنجبیل همگی دارای مواد ضدالتهابی قوی هستند که التهاب را در بینی، گلو و دستگاه تنفسی فوقانی شما بهبود میبخشند.
به عنوان مثال کپسایسین که در فلفلهای چیلی یافت میشود از فعالیت مادهی P که موجب التهاب در بدن میشود جلوگیری میکند.
بر اساس مطالعهی محدودی که در سال ۱۹۹۴ در دانشگاه جان هاپکینز انجام شد مشخص گردید استفاده از اسپری کپسایسین در بیمارانی که از آبریزش مزمن بینی رنج میبردند موجب افزایش ترشحات در بینی و رقیق کردن مخاط آن میشود.
سیر میتوان با ویروسها بجنگد. این کار را از طریق خراب کردن دیوارهی محافظتی سلولهای ویروس انجام میدهد. مطالعهای که در سال ۲۰۰۱ در انگلستان انجام شد نشان داد کسانی که مکمل حاوی آلیسین (ترکیبی که در سیر یافت میشود) را به مدت ۹۰ روز مصرف کردهاند در مقایسه با افرادی که دارونما مصرف کرده بودند ۵۰ درصد کمتر به سرماخوردگی مبتلا شدند. ضمن اینکه کسانی که مکمل را مصرف کرده بودند در صورت ابتلا به سرماخوردگی سریعتر از دیگران بهبود پیدا میکردند.
چگونه آن را مصرف کنیم: یک حبه سیر را ببرید و فقط بوی آن را تنفس کنید. با این کار ذرات ضدویروس را وارد بدن خود میکنید. همچنین میتوانید یک قاشق دارچین را در یک لیوان شیر گرم حل کنید و آن را در صبح و بعدازظهر مصرف کنید. پختن آثار ضدویروسی را از بین میبرد.
۸. بخار یا همان بخور گرفتن راهی تضمینی برای تمیز کردن بینی گرفته است. اگرچه بخور گرفتن ویروس سرماخوردگی و آنفلوانزا را نمیکشد اما موجب باز شدن سینوسها و مسیر جریان هوا میشود و به شما کمک میکند راحتتر نفس بکشید.
کافی است سرتان را بالای یک کاسه یا قابلمهی آب جوش بگیرید و از طریق بینی نفس بکشید. مراقب باشید خودتان را نسوزانید.
برای گرفتن نتیجهی بهتر یک سیبزمینی را با پوست قبل از آنکه آب به جوش بیاید درون آب بیندازید. موادی در پوست سیبزمینی وجود دارند که مانند اکسپکتورانت عمل میکنند و سرفه و گرفتگی شما را بهبود میدهند.
همچنین میتوانید یک دستگاه بخور را در اتاق خوابتان نصب کنید تا خواب راحتتری داشته باشید. از حمام بخار هم میتوانید استفاده کنید. حمام را پر از بخار کنید و به مدت ۱۵ دقیقه در آن بنشینید.
۹. روغن اکالیپتوس
روغن اکالیپتوس را از درخت اکالیپتوس که بومی استرالیا است به دست میآورند. اثربخشی آن به سبب چند ترکیب است که با ویروسها، باکتریها و قارچها مبارزه میکنند.
بر اساس مطالعهای که در سال ۲۰۰۴ در آلمان انجام شد ۹۲ درصد افراد مبتلا به سینوزیت که سه بار در روز سینئول (مادهی مؤثره روغن اکالیپتوس) را دریافت کرده بودند در سردرد، آبریزش بینی و ریزیش خلط بهبودی زیادی را احساس کرده بودند. در مقابل تنها ۴۵ درصد کسانی که دارونما مصرف کرده بودند احساس بهبود کرده بودند.
مطالعهای دیگر در سال ۲۰۰۹ نشان داد که روغن اکالیپتوس عفونتهای ویروسی را کاهش میدهد. این مطالعه نشان داد در فضای آزمایشگاهی روغن اکالیپتوس میتواند تا ۹۶ درصد ذرات ویروسی را غیرفعال کند.
چگونه آن را مصرف کنیم: یک کاسه را از آب جوش پر کنید و در آن ۴ تا ۵ قطره روغن اکالیپتوس بریزید و سرتان را بالای آن نگه دارید. با استفاده از یک حوله فضا را محبوس کنید و بخار را به مدت ۵ دقیقه تنفس کنید. این کار را دو بار در روز انجام دهید.
انجام بیشتر این کار ممکن است برای کبد مضر باشد. کسانی که دچار مشکلات کبدی هستند نباید از روغن اکالیپتوس استفاده کنند.
۱۰. اسیلوکوکسیونوم
اسیلوکوکسیونوم درمانی است که در هومیوپاتی از آن استفاده میشود و در اوایل قرن بیستم توسط پزشک فرانسوی از قلب و جگر مرغابی تهیه شد. درمانهای هومیوپاتیک بر اساس این تئوری بنا شدهاند که مقدار اندک رقیق شدهای از منبع بیماری میتواند موجب درمان بیماری شود. (مرغابیها ظاهراً خیلی مستعد و پذیرای ویروس آنفلوانزا هستند.)
مؤثر بودن این ماده ثابت نشده اما یک مطالعهی مروری در سال ۲۰۰۹ نشان داد که اسیلوکوکسیونوم ممکن است اندکی دورهی آنفلوانزا را کوتاهتر کند اما در پیشگیری از آن هیچ تأثیری ندارد.