دسته‌ها: نیمروز

۱۳ مهمترین خوراکی هایی که باعث ایجاد سلولیت می‌شوند

آیا تا بحال عبارت سلولیت به گوش شما خورده است؟ این لغت یکی از دردناکترین لغاتی است که خانم‌های بسیاری را در سنین مختلف درگیر خود کرده است. حدود ۸۰ یا ۹۰ درصد از کل خانم‌ها در دنیا در عمر خود سلولیت را تجربه می‌کنند. ما در این نوشتار شما را با ۱۳ مهمترین خوراکی هایی که باعث ایجاد سلولیت می‌شوند آشنا می‌کنیم.

این عارضه پوستی زمانی اتفاق می‌افتد که مقادیر زیادی چربی به سمت سطح پوست حرکت کرده و در زیر جلد به طوری که ملموس هم هستند تجمع پیدا می‌کنند. سلولیت اغلب ظاهری قلمبه و ناصاف بر روی پوست ایجاد می‌کند که معمولا هم در قسمت‌های ران پا و باسن تشکیل می‌شود. البته امکان اینکه در سایر نقاط بدن نیز تشکیل شود وجود دارد. دلایل بسیاری برای تشکیل سلولیت وجود دارد که از آن جمله می‌توان به فاکتورهای هورمونی ، عوامل وراثتی و سن اشاره کرد.

اما در این میان باید به غذاها  نیز که عامل مهمی برای ایجاد سلولیت هستند توجه داشت. گرچه درمان‌های بسیاری که برای سلولیت وجود دارد و قابل انجام است ، خوشبختانه تاثیر این عارضه تقریبا موقت است . در ادامه برخی عوامل اصلی ایجاد کننده این عارضه به ویژه در حوزه خوراکی‌ها و غذاها عنوان می‌شوند و راهکارهایی هم برای از بین بردن این عارضه پوستی مخصوصا بر روی ران پا ارائه خواهد شد.

فهرست برجسته ترین خوراکی هایی که باعث ایجاد سلولیت می‌شوند

سلولیت عارضه‌ای است که با عناوینی هم چون پوست پرتقالی، آسیب تگرگی، پوست پنیری، و پدیده تشکی نیز شناخته می‌شود. با وجود اینکه احتمال بروز این عارضه در مردان نیز وجود دارد اما این عارضه پوستی به واسطه توزیع متفاوت بافت‌های ماهیچه‌ای ، چربی و بافت‌های همبندی زنان، در این گروه جمعیتی بیشتر احتمال بروز دارد. دلایل بروز و ایجاد سلولیت به وضوح شناخته شده نیست  اما این عارضه پوستی به سبب واکنش‌هایی که میان بافت همبندی زیر لایه سطحی پوست و لایه چربی زیر آن اتفاق می‌افتد ایجاد می‌شود. سبک زندگی ناسالم، به ویژه غذاهایی که افراد تناول می‌کنند تاثیر چشمگیری بر ایجاد و گسترش سلولیت در بدن دارد. در ادامه فهرستی از تاثیرگذارترین این غذاها که می‌توانند سبب ایجاد سلولیت شوند ارائه خواهند شد:

۱. تنقلات و غذاهای ناسالم

دلیل اصلی اینکه تنقلات جز غذاهای ناسالم و خوراکی هایی که باعث ایجاد سلولیت می‌شوند در نظر گرفته می‌شوند این است که این نوع خوردنی‌ها مواد مغذی با کیفیتی را برای کارکردهای ضروری بدن تامین نمی کنند. علاوه بر این، این نوع غذاها غالبا سرشار از کربوهیدارت ها، قند، نمک، و طعم دهنده‌های مصنوعی هستند که همگی سبب ایجاد تاثیرات اعتیادآور شده و فرد را ترغیب می‌کنند که میزان بیشتری از این خوردنی‌ها را تناول کند. متاسفانه خوردن تنقلات اغلب عارضه پوست پرتقالی را برای افراد ایجاد می‌کند. به همین دلیل گفته می‌شود باید از خوردن تنقلاتی که سبب ایجاد سلولیت می‌شوند خودداری کرد.

۲. غذاهای سرشار از چربی‌های ترانس یا اسیدهای چرب غیراشباع

گفته می‌شود که اسیدهای چرب غیراشباع عامل اصلی ایجاد این عارضه پوستی هستند چرا که این اسیدها سبب آسیب رساندن به پوشش داخلی رگ‌های خونی می‌شوند. در نتیجه جریان خون در رگ‌ها ضعیف شده و این امر منجر به ایجاد ظاهری قلمبه بر روی پوست فرد می‌شود. علاوه بر این سوخت و ساز غذاهای حاوی اسیدهای چرب غیراشباع در بدن به سختی انجام می‌شود و همین امر عامل اصلی بیماری‌های قلبی نیز به شمار می‌رود. بدین ترتیب افراد باید از خوردن این نوع غذاها که می‌تواند سبب ایجاد سلولیت شود خودداری کنند غذاهایی از قبیل همبرگرها، غذاهای سرخ شده و سس‌های مایونز در این گروه از خوردنی‌ها جای می‌گیرند.

۳. غلات تصفیه شده

هر روزه انواع مختلفی از غلات تصفیه شده در قالب انواع مختلف پاستا، پیتزا، همبرگر، و برنج مورد استفاده افراد قرار می‌گیرد. البته این نوع از غذاهای فرآوری و تصفیه شده فاقد میزان کافی از منابع پروتئین و فیبر برای بدن هستند در حالی که بدن برای کلاژن سازی، به پروتئین نیاز دارد، مصرف دائم غلات و دانه‌های تصفیه شده به ایجاد و پیشرفت سلولیت در بدن منجر می‌شود. علاوه بر این مخمر موجود در نان به سختی در بدن مورد سوخت و ساز قرار می‌گیرد. به جای خوردن غذاهای حاوی غلات تصفیه شده که سبب ایجاد سلولیت در بدن می‌شوند بهتر است از برنج قهوه‌ای ، جو ، گندم سیاه و جو دوسر استفاده شود.

۴. نان سفید

همانگونه که گفته شد نان سفید حاوی مقادیر بالایی از کربوهیدارت‌های تصفیه شده است. بنا به نظر اغلب کارشناسان حوزه سلامت ، نان سفید حاوی مقادیر بالای کربوهیدرات می‌تواند منجر به ایجاد التهابات و در نهایت ناهمواری بر روی پوست بدن شود. هنگامی که التهابات رخ می‌دهند سلول‌های چربی بزرگتر می‌شوند و سموم و مایعات را در خود نگه می‌دارند، این امر همچنین به تضعیف جریان خون منجر شده و باعث در هم شکستن کلاژن و الاستین در پوست می‌شود. بدین ترتیب نان سفید به طور قطع به عنوان یکی از خوراکی هایی که باعث ایجاد سلولیت می‌شوند شناخته شده است و باید مورد توجه قرار گیرد.

۵. شکر

مصرف بیش از اندازه شکر می‌تواند سبب افزایش میزان التهاب در بدن شود و مشکلاتی را برای سلول‌ها و عملکرد نرمال آنها ایجاد کند. هنگامی که سطح سوخت و ساز سلول‌هایی که زیر پوست قرار دارند کاهش می‌یابد جریان مایعات در بدن نیز کاهش پیدا می‌کند. در نتیجه کاهش این جریان منجر به افزایش سموم در بدن شده و به دنبال آن تغییر شرایط پوستی عارض می‌شود. به همین دلیل باید در مصرف غذاهایی که حاوی مقادیر بالایی شکر هستند بسیار دقت کرد چرا که این امر منجر به ایجاد سلولیت در بدن خواهد شد.

۶. نمک

افرادی که رژیم‌های پرکالری را در برنامه غذای خود دارند اغلب عارضه پوست پرتقالی را تجربه کرده‌اند چرا که این نوع رژیم‌های پر کالری سبب افزایش سلول‌های چربی می‌شود. این امر فرآیند ایجاد سلولیت در بدن را تسریع و شرایط را بدتر می‌کند. علاوه بر این مصرف بیش از اندازه نمک منجر به احتباس مایعات در بدن می‌شوند و این امر کار از بین بردن سموم را برای سلول‌ها پیچیده تر می‌کند. در عین حال که سموم می‌توانند سلامت کلی بافت‌های بدن را کاهش دهند به افزایش این نوع عارضه پوستی کمک بسیار می‌تواند کند. بدین ترتیب باید به رابطه میان نمک و غذاهای پرکالری‌ای که سبب ایجاد سلولیت در بدن می‌شوند بسیار دقت کرد.

۷. پنیرهای فرآوری شده

پنیرهای فرآوری شده از میزان زیادی نگهدارنده‌های ناسالم و آفت کش‌هایی برخوردار هستند که سوخت و ساز را برای بدن بسیار سخت می‌کنند. این امر به افزایش سموم در بدن منجر می‌شود. علاوه بر این، این نوع غذاها حاوی منبع بالقوه‌ای از اسیدهای چرب غیراشباع هستند که شریان‌ها و رگ‌ها را می‌تواند مسدود کند. در نتیجه پنیرهای فرآوری شده نیز از جمله خوراکی هایی که باعث ایجاد سلولیت می‌شوند هستند.

دیگر خوراکی هایی که باعث ایجاد سلولیت می‌شوند

۸. گوشت‌های فرآوری شده

گوشت‌های فرآوری شده یکی از انواع غذاهای ناسالمی هستند که می‌توانند سبب بروز عارضه سلولیت شوند چرا که دارای مقادیر بالایی رادیکال‌های آزاد ، مواد نگهدارنده و رطوبت اندک هستند. همچنین این نوع خوردنی‌ها حاوی ترکیبانی از قبیل نیترات ها، نیتروسو، و نیتروسامین‌ها هستند که منجر به ایجاد سلولیت در بدن شده و انجام صحیح سوخت و ساز در سلول‌ها را دچار اختلال می‌کنند.

۹. سویا سس

آیا تا بحال فکر کرده اید که سویا سس نیز فاکتوری است که می‌تواند سبب ایجاد سلولیت بر روی پوست افراد شود؟ پس از خوردن یک وعده غذای حاوی سویا سس شکم فرد بزرگتر می‌شود. این امر می‌تواند به این دلیل باشد که بدن فرد پس از یک وعده غذای حاوی مقادیر بالای سدیم آب را در خود حبس می‌کند. در عین حال خوردن غذاهای حاوی سویا سس باعث تنگ شدن شلوارهای جین بر تن افراد می‌شود و منجر به کند شدن جریان خون نیز می‌شود. کاهش جریان خون سبب مشهودتر شدن عارضه سلولیت در بدن می‌شود.

۱۰. نوشیدنی‌های الکلی

نوشیدنی‌های الکلی نه تنها حاوی مقادیر بالایی کالری هستند بلکه سبب نازک تر شدن عروق خونی می‌شوند. مصرف بیش از حد الکل احتباس مایعات را در بدن افزایش داده و باعث انتشار چربی‌ها در بدن می‌شود و همه این موارد سرآغازی هستند برای ایجاد پستی و بلندی زیر پوست انسان. همچنین نوشیدنی‌های الکلی مانع از انجام عملکرد معمولی سلول‌هایی می‌شوند که پوست را تشکیل می‌دهند. بدین ترتیب مصرف نوشیدنی‌های الکلی نیز باید کنترل شود چرا که عامل مهمی در ایجاد سلولیت به شمار می‌رود.

۱۱. نوشابه

همانگونه که پیشتر گفته شد مقادیر بالای شکر در بدن می‌تواند به چربی تبدیل شود و نوشابه نیز مقادیر بسیار زیادی شکر در خود دارد. باید بدانید که شکر نسبت به ماده مخدر کوکائین بسیار اعتیادآورتر است. مصرف بسیار زیاد و بیش از حد معمول شکر سبب می‌شود بدن وارد سیکل معیوب اعتیاد به خوردن دائمی مواد شیرین شود و همین امر ریسک ابتلا به عارضه سلولیت را افزایش می‌دهد. در نتیجه نوشابه نیز در فهرست خوراکی هایی که باعث ایجاد سلولیت می‌شوند قرار می‌گیرد.

۱۲. قهوه

آیا تا به حال به این نکته توجه کرده بودید که قهوه نیز یکی از انواع خوردنی‌هایی است که نوشیدن آن می‌تواند به ایجاد سلولیت در بدن منجر شود؟ کافئین موجود درترکیبات کربنات دار که یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده قهوه است می‌تواند آسیب‌هایی را برای پوست ایجاد کند. قهوه‌های دارای میزان بالای کافئین و دارای قندهای تصفیه شده می‌توانند منجر به ایجاد سلولیت در بدن شوند. در صورتی که قصد نوشیدن قهوه را دارید تنها یک فنجان کوچک آن هم با مقادیر بسیار اندکی شکر آن را میل کنید .

۱۳. کیک‌های سوخاری

واقعیت این است که کیک‌های سوخاری یکی از انواع غذاهایی هستند که سبب بروز عارضه سلولیت در بدن می‌شود. شکر موجود در این کیک‌ها عامل اصلی افزایش وزن بوده و سبب شکسته شدن کلاژن‌ها می‌شوند. این عوامل همگی سبب بدتر شدن اوضاع  و ایجاد پستی و بلندی‌های پوستی و چروک‌های پوستی می‌شوند و در نهایت سبب ایجاد میزان قابل توجهی سلولیت در بدن می‌شوند.

چه عوامل دیگری به غیر از انواع خوردنی‌ها می‌توانند سبب ایجاد سلولیت شوند؟

علاوه بر خوردنی‌ها و غذاهایی که سبب ایجاد سلولیت می‌شوند عوامل متعدد دیگری نیز وجود دارند که سبب ایجاد این نوع عارضه در پوست بدن می‌شوند. برخی از این عوامل عبارتند از:

۱۴. هورمون‌ها و سن

هورمون‌ها نقش مهمی در ایجاد سلولیت ایفا می‌کنند. استروژن ، پرولاکتین ، انسولین ، نورآدرنالین و هورمون‌های تیروئید در شکل گیری فرآیند سلولیت نقش بسیار مهمی دارند. کاهش سطح استروژن در دوران یائسگی سبب کاهش جریان خون در بافت‌های همبند تشکیل دهنده پوست می‌شود. این امر بدین معنی است که سطح اکسیژن در این نواحی کاهش می‌یابد و این امر سبب کاهش کلاژن سازی در پوست می‌شود. از سوی دیگر کاهش سطح استروژن در بدن سبب بزرگ شدن سلول‌های چربی می‌شود. هنگامی که چربی‌های زیر پوستی به سبب تضعیف بافت‌های همبند حالت چسبندگی پیدا می‌کنند ، سلولیت شکل می‌گیرد.

سن نیز تاثیر قابل توجهی بر فرآیند شکل گیری عارضه پوست پرتقالی دارد. افزایش سن سبب نازکتر شدن پوست شده خاصیت کشسانی پوست نیز کاهش پیدا می‌کند و امکان ترک خوردن آن افزایش می‌یابد و همین عوامل شانس افزایش سلولیت را در بدن افزایش می‌دهد.

۱۵. فاکتورهای وراثتی

برخی ژن‌ها هستند که وجود آنها در بدن به ایجاد سلولیت کمک می‌کند. فاکتورهای وراثتی می‌تواند بر روی سرعت متابولیسم افراد و تجمع چربی‌ها زیر پوست تاثیر گذاشته و میزان گردش خون را نیز تحت تاثیر قرار دهد. این عوامل همگی عواملی هستند که شانس شکل گیری سلولیت در بدن را افزایش می‌دهند.

۱۶. فاکتورهای وابسته به سبک زندگی

داشتن سبک زندگی ناسالم می‌تواند دلیلی برای پیدایش عارضه سلولیت باشد. افرادی که قند، کربوهیدارت بیشتری تناول کرده و فیبر کمتری مصرف می‌کنند احتمال تجربه این شرایط را بیشتر از سایرین دارند. شرایط کاری ثابت از جمله نشستن‌های طولانی مدت یا ایستادن‌های طولانی مدت هم تاثیر زیادی در افزایش احتمال بروز این عارضه دارند. پوشیدن لباس‌های تنگ کشی، عدم داشتن تحرک ورزشی و سیگار کشیدن از دیگر عواملی هستند که می‌توانند به افزایش احتمال بروز سلولیت کمک کنند.

۱۷. دهیدراته شدن بدن (کم آبی)

جدا از غذاهایی که سبب ایجاد سلولیت می‌شوند دهیدراته بودن بدن نیز فاکتوری است که باید به آن توجه کرد. ۷۰ درصد از بدن انسان را آب تشکیل می‌دهد و لذا آب نقش بسیار مهمی در ایجاد سلولیت در زیر پوست دارد.عدم وجود میزان کافی آب می‌تواند سبب تشکیل سلول‌های چربی شود که سوزاندن آن چربی‌ها برای بدن امری دشوار است. علاوه بر این ،این نوع افزایش تجمع سلول‌های چربی به ایجاد و توسعه عارضه پوست پرتقالی در بدن بسیار کمک می‌کند . دهیدراته بودن بدن نیز عاملی است که سبب نازکتر و ضعیف تر شدن پوست می‌شود که این امر خود عاملی برای شکل گیری سلولیت است.

چگونه می‌توان از شر سلولیت رها شد؟

به جای رها شدن از شر سلولیت باید به این نکته پرداخته شود که چگونه می‌توان از پوست درمقابل این عارضه محافظت و از پیش آمدن چنین مساله‌ای ممانعت به عمل آورد. البته باید از تناول غذاهایی که سبب ایجاد سلولیت می‌شوند خودداری کرد. تمرین‌های ورزشی مداوم ، داشتن رژیم غذایی سالم و خواب کافی از عواملی هستند که در جلوگیری از پیدایش این عارضه نقش بسزایی ایفا می‌کنند.

نتیجه گیری

سلولیت عارضه‌ای است که سبب تغییر شکل یافتن حالت پوست می‌شود و معمولا در افراد مختلف در گذر زمان اتفاق می‌افتد. این نوع شرایط پوستی به سبب داشتن سبک زندگی ناسالم و رژیم غذایی نامناسب ایجاد می‌شود. خوشبختانه امکان خلاص شدن از این عارضه پوست پرتقالی وجود دارد و با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و خودداری کردن از خوردن غذاهایی که سبب ایجاد سلولیت می‌شود می‌توان از این عارضه رهایی پیدا کرد.

مطالب مرتبط