دسته‌ها: نیمروز

درمان یبوست سالمندان و افراد مسن:‌ درمان خانگی یبوست در افراد سالخورده

هیچ کسی دوست ندارد در مورد مشکل یبوست خود صحبت کند. برای خواندن درمان یبوست سالمندان و افراد مسن و درمان خانگی یبوست در افراد سالخورده ادامه مطلب را بخوانید.

اما یبوست هم مانند دیگر مشکلات سلامتی ممکن است برای هر فردی در زندگی چه کودک و چه سالمند رخ دهد. از همین رو از گفتن آن واهمه نداشته باشید و درصورت شدید بودن آن حتما به پزشک مراجعه کنید.

بخوانید: درمان سریع یبوست: برای درمان سریع یبوست چی بخوریم؟

ناراحتی گوار می‌تواند به طور جدی روی سلامت افراد مسن تاثیر بگذارد. این عارضه موجب می‌شود نتوانند غذا بخورند یا ورزش کنند و به طور کلی بدخلق و عصبی شوند. یبوست همچنین باعث رفتارهای ناخواسته‌ای در سالمندان مبتلا به آلزایمر یا زوال عقل می‌شود. از همین رو بهتر است تاجایی که ممکن است از بروز چنین مشکلی جلوگیری کرد و یا در صورت شدید بودن حتما به پزشک مراجعه کنید.

درمان یبوست سالمندان و افراد مسن

علت شایع بودن یبوست شدید در افراد سالخورده

همانطور که بیان کردیم یبوست در دوران پیری یکی از مشکلات گوارشی شایع است که با توجه به علت‌های مختلفی می‌تواند به وجود بیاید و شدت پیدا کند. عوارض جانبی داروهایی از قبیل داروهای مسکن برای درد، ضد افسردگی، ضد تشنج و آنتی هستامین‌ها می‌توانند موجب یبوست شوند. شرایط پزشکی مختلف مانند تومور، بیماری پارکینسون، یا تیروئید کم کار و جراحات نیز در یبوست نقش دارند.

عملکرد ضعیف سیستم گوارش به دلیل پیری یا ضعف نیز یکی دیگر از عوامل یبوست در این دوران است.

تعریف پزشکی یبوست چیست؟

برخلاف باور عموم، شما نیازی نیست هر روز حرکت روده یا اجابت مزاج داشته باشید. اما از طرفی اگر بیشتر از روز حرکت روده نداشته باشید و پس از آن مدفوع سخت شود مدت طولانی است و می‌تواند نشانه یبوست باشد.

نشانه‌های یبوست چیست؟

از جمله نشانه‌های مهمی یبوست می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

حرکات کم روده

احساس فشار شدید در طول حرکات روده ای

مدفوع کوچک و سخت و خشک

درد‌های شکمی

استفراغ

احساس مسدود شدن مقعد

نکات مهم برای درمان یبوست سالمندان و افراد مسن

از خوردن برخی غذاها پرهیز کنید

برنج سفید، موز، چای، پنیر و شکلات می‌توانند یبوست شما را تشدید کنند. از همین رو در صورت بروز چنین مشکلی این خوراکی‌ها را از سبد غذایی خود حذف کنید.

درمان یبوست سالمندان و افراد مسن: مواد غذایی مفید

لوبیاها

دانه‌های کامل به ویژه سبوس دار

میوه‌های تازه و خشک

مغزها

غذاهایی با فیبر بالا و آب موجب نرم و شل شدن مدفوع و تحریک روده نیز می‌شوند.

گفتنی است اگر یبوست به دلیل مشکلات عصبی یا عضلانی به وجود آمده باشد بهتر است که غذاهای فیبردار کمتر بخورید و در عوض از داروهایی استفاده کنید که آب را در کلون جمع می‌کند و موجب نرمی مدفوع می‌شود. از همین رو در مواقع داشتن یبوست شدید باید به پزشک مراجعه کرد تا او بهترین راه حل را پیشنهاد دهد.

به طور منظم ورزش کنید

ورزش کردن به طور کلی برای سلامتی بدن مفید است از همین رو حتی زمانی که مشکلی ندارید ورزش و تمرین کردن را فراموش نکنید. جالب است بدانید ورزش کردن به تنظیم سیستم گوارش کمک زیادی می‌کند.

درمان یبوست سالمندان و افراد مسن: به طور منظم حمام کنید

بهتر است روزانه حمام کنید. در مواقعی یبوست شدید است شقاق مقعد به صورت ترک مخاط مقعد در حین عبور مدفوع بزرگ و سخت رخ می‌دهد. پس از ایجاد ترک، فرد درد شدیدی را برای مدت چند ساعت احساس می‌کند که ممکن است همراه با خونریزی مقعدی برای چندین هفته باشد. حمام نشسته‌ی آب گرم برای ۱۰ الی ۲۰  دقیقه چند بار در روز، نرم‌کننده‌های مدفوع و کرم ضد درد موضعی در تسکین آن مؤثر است.

مصرف مکمل فیبر محلول روزانه

برای پیدا کردن یک مکمل فیبر خوب باید از برچسب مکمل , نوع فیبر و دوز فیبر مصرفی , کارخانه تولیدکننده و غیره را بخوانید. مکمل‌های فیبری اشکال متمرکز فیبر هستند که به صورت قرص , پودر , آدامس و کپسول وجود دارند . فیبر کربوهیدراتی است که در انواع مواد غذایی گیاهی مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات وجود دارد. اما برخلاف سایر کربوهیدرات‌ها که برای تولید انرژی سوزانده می‌شوند، فیبر توسط بدن هضم نمی‌شود و به‌سرعت از دستگاه گوارش عبور می‌کند، بدون آن‌که باعث افزایش سطح قند خون شما شود.

از ملین‌ها استفاده کنید

محققان بیان می‌کنند استفاده طولانی مدت از ملین‌ها به کولون آسیب نمی‌زند و اگر در میزان توصیه شده استفاده شود وابستگی ایجاد می‌کند. البته گفتنی است قبل از مصرف ملین‌ها باید حتما با پزشک مشورت کنید.

چه موقع به پزشک مراجعه کنید؟

در مواقعی که فرد مسن خانواده یا اطرافیانتان از مشکل یبوست رنج می‌برند از دکتر رفتن درنگ نکنید. اگر در مواقعی که درمان‌های خانگی و نکاتی که گفته شد تاثیر بر یبوست نگذاشت حتما باید نزد پزشک بروید.

مطالب مرتبط