دسته‌ها: خواص

۲۱ خواص کلروفیل برای بدن : جلوگیری از انواع بیماری با کلروفیل

 در این مطلب اطلاعاتی درباره کلروفیل، خواص کلروفیل برای بدن و خواص کلروفیل برای سرطان و بی خوابی و فواید کلروفیل برای  درمان کم خونی و تقویت سیستم ایمنی.

  از مزایای کلروفیل برای سلامتی می‌توان به این‌ها اشاره کرد: با کلروفیل اندام‌ها بهتر خون تولید می‌کنند، بدن دچار کم‌خونی نمی‌شود، و اکسیژن کافی به اعضا و جوارح انسان می‌رسد. کلروفیل به‌شدت آنتی‌اکسیدان است و اثرات مثبتی بر بیماری‌هایی همچون سرطان، بی‌خوابی، دندان‌درد، سینوزیت، التهاب لوزالمعده، و سنگ کلیه دارد. به انعقاد عادی خون، درمان زخم‌ها، حفظ تعادل هورمونی، ضدعفونی‌کردن، و سم‌زدایی کمک می‌کند و سلامت دستگاه گوارش را افزایش می‌دهد. کلروفیل تاثیرات شفابخشی بر فرایند‌های اکسیداسیون در بدن می‌گذارد و از التهاب‌های ناشی از آرتروز و فیبرومیالژیا جلوگیری می‌کند. کلروفیل ویژگی‌های ضدپیری و ضدمیکروبی دارد و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.

کلروفیل چیست؟

 کلروفیل رنگدانه‌ای به رنگ سبز است که به گیاهان کمک می‌کند نور خورشید را جذب کنند. کلروفیل تبدیل انرژی خورشیدی به حالتی قابل استفاده را تسهیل می‌کند. در فرایند فتوسنتز از این توانایی استفاده می‌شود و با همین توانایی است که گیاهان سبز می‌توانند غذای خودشان را تهیه کنند. سلول‌های گیاهی نور خورشید را ذخیره و برای مصرف ما آماده می‌کنند. درواقع، دلیل رنگ سبز این گیاهان و رنگدانه‌داربودن گیاهان همین است. انواع مختلفی از کلروفیل در طبیعت وجود دارد، از جمله کلروفیل نوع آ. و کلروفیل نوع بی. از این دو تا، مهم‌ترین و زیادترین کلروفیلی که در گیاهان یافت می‌شود کلروفیل نوع آ. است. کلروفیلین یکی از مشتقات کلروفیل است و از ترکیب نمک سدیم و نمک مس به دست می‌آید که هر دو از کلروفیل مشتق می‌شوند.

بخوانید: خواص سدیم : فواید سدیم برای بدن

کلروفیل در چربی حل می‌شود، اما کلروفیلین در آب حل می‌شود و از آن به‌عنوان درمانی جایگزین نیز استفاده می‌شود. نکته‌ی جالب درباره‌ی کلروفیل این است که ساختار مولکولی آن شبیه هموگلوبین است، یعنی همان سلول‌های مهم خونی. تنها تفاوت‌شان این است که در هموگلوبین اتم مرکزی آهن است، اما در کلروفیل اتم مرکزی منیزیم است. به‌خاطر همین خاصیت ویژه، کلروفیل مایع همان نقشی را در بدن بازی می‌کند که هموگلوبین بازی می‌کند. هنوز مانده است تا جهانِ تغذیه از قدرت واقعی کلروفیل آگاه شود، اما درعین‌حال این ماده همچنان مهم‌ترین جزء در گیاهان و جهان زیست‌شناسی است.

ارزش غذایی کلروفیل

کلروفیل رنگدانه‌ای است که در گیاهان یافت می‌شود، و در آن مجموعه‌ای از مواد مغذی قدرتمند وجود دارد. کلروفیل منبع مناسبی برای ویتامین‌هایی مثل ویتامین آ، سی، ئی، کا، و بتاکاروتن است. سرشار از آنتی‌اکسیدان، مواد معدنی حیاتی مثل منیزیم، آهن، پتاسیم، کلسیم، و همچنین اسید‌های چرب اساسی است.

خواص کلروفیل برای بدن

از مزایای کلروفیل برای سلامتی می‌توان به توانایی آن در افزایش سلول‌های قرمز خونی، جلوگیری از سرطان، پیری، و بسیاری چیز‌های دیگر اشاره کرد. 

افزایش سلول‌های قرمز خون

کلروفیل به بازیابی و نوسازی سلول‌های قرمز خون کمک می‌کند. این ماده در سطح مولکولی و سلولی عمل می‌کند و این توانایی را دارد که باعث بازتوانی بدن شود. کلروفیل سرشار از آنزیم‌هایی است که بدن را پاکیزه می‌کنند و توانایی آن برای حمل اکسیژن را افزایش می‌دهند. خون‌ساز است و برای رفع کم‌خونی مفید است.

جلوگیری از سرطان

کلروفیل برای درمان سرطان روده مفید است و القاء آپوپتوز را برمی‌انگیزاند. از بدن در مقابل مجموعه‌ای از مواد سرطان‌زای موجود در هوا، گوشت‌های پخته، و دانه‌ها حفاظت می‌کند. مطالعات نشان داده که کلروفیل نمی‌گذارد سموم خطرناکی به نام آفلاتوکسین در معده و روده جذب شوند. کلروفیل و کلروفیلین از سوخت‌وساز این مواد سرطان‌زا، که به دی‌ان‌ای آسیب می‌رسانند و باعث سرطان کبد و هپاتیت می‌شوند، جلوگیری می‌کنند. مطالعات دیگری که در این زمینه انجام شده نشان می‌دهد که اثرات ضدشیمیایی کلروفیل به‌خاطر وجود ویژگی‌های ضدجهشی در آن است. تحقیقی دیگر از ثمربخشی کلروفیل‌های خوراکی به‌عنوان ترکیبات فیتوکمیکال در کاهش مواد تولیدکننده‌ی تومور خبر می‌دهد.

ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی

کلروفیل حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی قوی و مقادیر زیادی ویتامین است. نابودکننده‌های رادیکال‌های آزادِ موجود در کلروفیل باعث خنثی‌سازی مولکول‌های خطرناک می‌شوند و جلوی رشد بیماری‌های مختلف و آسیب‌هایی را می‌گیرند که در نتیجه‌ی استرس اکسیدساز ناشی از رادیکال‌های آزاد به وجود می‌آیند. 

درمان آرتروز

ویژگی‌های ضدالتهابی کلروفیل برای درمان آرتروز بسیار مفید است. مطالعات نشان داده که کلروفیل و مشتقات آن جلوی رشد التهاب‌های ناشی از باکتری را می‌گیرند. این طبیعت محافظت‌کننده‌ی کلروفیل آن را به ماده‌ای قدرتمند تبدیل می‌کند که می‌توان از آن برای تهیه‌ی دارو‌های گیاهی درمان‌کننده‌ی بیماری‌های دردناکی همچون آرتروز و فیبرومیالژیا استفاده کرد.

سم‌زدایی از بدن

کلروفیل خواص تصفیه‌کنندگی دارد و به سم‌زدایی از بدن کمک می‌کند. با مصرف کلروفیل، اکسیژن و جریان خون افزایش پیدا می‌کند و در نتیجه بدن می‌تواند از شر ناخالصی‌های مضر و سموم خلاص شود. کلروفیل با ژن‌های جهش‌زا ترکیباتی درست می‌کند و توانایی این را دارد که مواد شیمایی و فلزات سنگین، ازجمله جیوه، را محصور کند و از بدن بیرون بیندازد. این کار به سم‌زدایی از کبد و بازسازی آن کمک می‌کند. همچنین اثرات خطرناک پرتو‌ها را بر بدن کاهش می‌دهد و از جمع‌شدن آفت‌کش‌ها و داروهادر بدن جلوگیری می‌کند.

پیری را عقب می‌اندازد

کلروفیل به مبارزه با آثار پیری کمک می‌کند و به‌خاطر آنتی‌اکسیدان‌های زیادی که دارد و به‌خاطر داشتن منیزیم، بافت‌ها را سالم نگه می‌دارد. ترشح آنزیم‌های ضدپیری را بیشتر می‌کند و پوستی جوان و سالم را به ارمغان می‌آورد. علاوه بر این‌ها، وجود ویتامین کا در کلروفیل غده‌های آدرنال را تمیز و جوان می‌کند و عملکرد آدرنال را در بدن بهبود می‌بخشد. 

افزایش سلامت گوارش

کلروفیل باکتری‌های روده را سرپا نگه می‌دارد و باعث تنظیم کارکرد شکم می‌شود، در نتیجه سیستم گوارش را سالم‌سازی می‌کند. کلروفیل دارویی طبیعی برای دستگاه گوارش است و بافت‌های آسیب‌دیده‌ی شکم را خوب می‌کند. رژیم‌هایی که در آن‌ها سبزیجات وجود نداشته باشد و درعوض حاوی گوشت قرمز باشد خطر ابتلا به بیماری‌های روده‌ای را زیاد می‌کند. طبق تحقیقات، کلروفیل جلوی مسمومیت سلولی ناشی از مولکول‌های هِم موجود در لبنیات را می‌گیرد و نمی‌گذارد کولوناسایت‌ها در روده تکثیر شوند. کلروفیل به درمان یبوست کمک می‌کند و مانع ناراحتی‌های ناشی از نفخ در شکم می‌شود. 

مبارزه با بی‌خوابی

 کلروفیل اثر آرام‌بخشی روی اعصاب دارد و به کاهش نشانه‌های بی‌خوابی، اعصاب تحریک‌شده، و فرسودگی کلی بدن کمک می‌کند.

ویژگی‌های ضدمیکروبی

کلروفیل ویژگی‌های ضدمیکروبی دارد. مطالعات اخیر اثر قلیایی‌بودن کلروفیل را در مبارزه با یک مشکل درمانی به‌نام کاندیدا آلبیکانس نشان داده است. این بیماری یک نوع عفونت است که به‌خاطر رشد بیش از اندازه‌ی مخمری به‌نام کاندیدا به وجود می‌آید. این مخمر به‌طور عادی به مقدار کم در بدن همه‌ی انسان‌ها وجود دارد. 

تقویت سیستم ایمنی بدن

کلروفیل باعث تقویت دیواره‌های سلولی و کلیت سیستم ایمنی بدن می‌شود و این به‌خاطر خاصیت قلیایی آن است. باکتری‌های غیرهوازی، که بیماری به وجود می‌آورند، نمی‌توانند در محیط قلیایی زنده بمانند. به‌غیرازاین، کلروفیل اکسیژن‌ساز نیز هست و به توانایی بدن در مبارزه با بیماری‌ها کمک می‌کند، ضمن اینکه میزان انرژی بدن را بالا می‌برد و فرایند درمان را سرعت می‌بخشد.

مبارزه با بدبویی نفس

کلروفیل را به‌خاطر ویژگی‌های ضدعفونی‌کنندگی‌اش ارج می‌نهند. برای رفع بوی بدن دهان و به‌عنوان دهان‌شویه از آن استفاده می‌شود. ضعف دستگاه هاضمه یکی از علت‌های بوی بد دهان است. کلروفیل نقشی دوجانبه بازی می‌کند، هم بوی بد دهان و گلو را رفع می‌کند و هم با تمیزکردن روده و جریان خون به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند. خاصیت ضدعفونی‌کنندگی آن برای درمان زخم‌های بدبو نیز موثر است. این ماده را برای بیمارانی که مبتلا به ناهنجاری‌های کولوستومیز و متابولیک هستند (مثل تریم‌اتیلامینوریا) به‌صورت دهانی تجویز می‌کنند تا بوی بد دفع و ادرار کاهش بیابد. 

خواص کلروفیل برای بدن : سرعت‌دادن به درمان

طبق تحقیقات مشخص شده که استفاده از دارو‌های دارای کلروفیل به‌صورت موضعی به درمان زخم‌های باز و سوختگی‌ها کمک می‌کند. کلروفیل به کاهش التهاب‌های موضعی، تقویت بافت‌های بدن، ازبین‌بردن آلودگی‌ها و افزایش مقاومت سلول‌ها نسبت به عفونت کمک می‌کند. کلروفیل با ضدعفونی‌کردن محیط و ایجاد وضعیتی که برای رشد باکتری‌ها نامناسب باشد از تکثیر باکتری‌ها جلوگیری می‌کند و به درمان سرعت می‌بخشد. کلروفیل‌تراپی در درمان زخم‌های واریسی در پا‌ها نیز اثرگذاری زیادی دارد. 

تقویت استخوان‌ها

کلروفیل به تشکیل استخوان‌های محکم و حفظ آن‌ها کمک می‌کند. اتم مرکزی مولکول کلروفیل، یعنی منیزیم، نقشی مهم در سلامت استخوان بازی می‌کند و البته در کنار آن نقش مواد مغذی‌ای همچون کلسیم و ویتامین دی نیز مهم است. همچنین، در انقباض و انبساط عضلات و رنگ آن‌ها نیز نقش دارد.

حفظ نسبت مناسب میان اسید و باز

خوردن غذا‌های سرشار از کلروفیل به تعادل میان اسید و باز در بدن کمک می‌کند. منیزیم موجود در این ماده به‌شدت قلیایی است. اگر سطح اکسیژن و قلیا (یا باز) در بدن در حد مناسبی نگه داشته شود، جلوی به‌وجودآمدن محیطی مناسب برای رشد پاتوژن‌ها گرفته می‌شود. منیزیم موجود در این ماده نقشی اساسی در حفظ سلامت قلب و عروق دارد، و به عملکرد بهتر کلیه، عضلات، کبد، و مغز کمک می‌کند.

خواص کلروفیل برای بدن : درمان کم‌خونی

 کلروفیل حاوی ویتامین کا است که بدن برای انعقاد سالم خون به آن نیاز دارد. در درمان‌های گیاهی از آن برای درمان خون‌ریزی بینی استفاده می‌شود و همچنین برای زنانی که از مشکل کم‌خونی رنج می‌برند و در دوران قاعدگی خون زیادی از دست می‌دهند تجویز می‌شود. 

درمان سینوزیت

کلروفیل به درمان بسیاری از عفونت‌های تنفسی و همچنین بیماری‌هایی مثل سرماخوردگی، التهاب بینی، و سینوزیت کمک می‌کند. 

جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه

کلروفیل به جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه کمک می‌کند. وجود ویتامین کا در این ماده باعث تشکیل ترکیباتی اساسی در ادرار می‌شود و از تشکیل کریستال‌های کلسیم اوکسالات جلوگیری می‌کند. 

متعادل‌سازی هورمون‌ها

کلروفیل باعث می‌شود هورمون‌های جنسی در بدن زنان و مردان به حالت تعادل برسد. ویتامین ئی موجود در کلروفیل تولید تستوسترون را در مردان و استروژن را در زنان تحریک می‌کند. 

درمان التهاب پانکراس

 متخصصان سلامت، برای درمان پانکراتیت مزمن، کلروفیل را به‌صورت تزریقی برای بیماران تجویز می‌کنند. طبق تحقیقی که در این زمینه انجام شده، از جمله خواص کلروفیل برای بدن این است که کلروفیل برای کاهش تب و درد‌های شکمی و ناراحتی‌های ناشی از التهاب پانکراس کمک می‌کند، بدون اینکه اثر جانبی سوئی داشته باشد. 

افزایش سلامت دهان

 کلروفیل به درمان مشکلات دهان و دندان، از جمله مشکل پیوره، کمک می‌کند. از این ماده برای درمان نشانه‌های عفونت دهانی و تسکین لثه‌های ملتهب و خون‌ریز کمک می‌گیرند.

منابع حاوی کلروفیل

گنجاندن کلروفیل به رژیم غذایی روزانه کار سختی نیست، چون تقریباً تمام گیاهان سبز حاوی کلروفیل نوع آ. هستند، و بسیاری از سبزیجاتی که ما روزانه مصرف می‌کنیم، به‌غیر از کلروفیل نوع آ، کلروفیل نوع بی نیز دارند. مصرف سبزیجاتی همچون شابانک، ساقه‌ی گندم، تره‌فرنگی، لوبیاسبز، و سبزیجات برگ‌داری مثل جعفری، کلم‌پیچ، شاهی، برگ‌چغندر، و اسفناج باعث می‌شود که به بدن به‌اندازه‌ی کافی کلروفیل برسد. زیادپختن غذا باعث ازبین‌رفتن کلروفیل و منیزیم موجود در سبزیجات می‌شود. برای همین، خوردن سبزیجات خام یا بخارپز بهترین روش برای بهره‌برداری حداکثری از مزایای این ماده است. 

هشدار

 با وجود سال‌ها استفاده‌ی بالینی از کلروفیل، تابه‌حال نشانه‌ای از اینکه مصرف کلروفیل طبیعی در اندازه‌های معمول ایجاد مسمومیت کند به‌دست نیامده است. اما مصرف آن به‌صورت خوراکی ممکن است باعث تغییر رنگ زبان، ادرار و مدفوع شود. به‌غیر از این، اگر از آن به‌صورت موضعی استفاده کنید، ممکن است بدن دچار احساس سوختگی یا خارش شود. در موارد نادری، مصرف بیش از اندازه‌ی آن ممکن است منجر به اسهال، احساس چنگ‌کشیدن در شکم، و کارنکردن شکم شود. در چنین شرایطی، توصیه می‌کنیم حتماً سراغ پزشک بروید. زنان باردار و شیرده باید از مصرف کلروفیل‌های تجاری و مکمل‌های کلروفیلین خودداری کنند، چون شواهدی مبنی بر بی‌خطربودن مصرف این مواد برای این زنان وجود ندارد. بیمارانی که برای بررسی وجود خون در مدفوع باید آزمایش مدفوع گایاک انجام دهند نیز از مصرف کلروفیلین خوراکی خودداری کنند، چون ممکن است روی نتیجه‌ی آزمایش اثر بگذارد. 

مطالب مرتبط