دسته‌ها: نیمروز

خواص کلم: ۲۰ خواص کلم برای سلامتی، سرطان و پوست + عوارض

مصرف مداوم کلم خواص زیادی دارد ازجمله: درمان یبوست، زخم معده، سردرد، چاقی، عوارض پوستی، اگزما، یرقان، اسکوربوت (کمبود شدید ویتامین C)، آرتروز، نقرس، اختلالات بینایی، بیماری‌های قلبی و آلزایمر.

کلم چیست؟

کلم یک سبزی دوساله‌‌ی برگ‌دار سبز، قرمز یا سفید است که به‌صورت سالانه می‌روید. این سبزی به خانواده‌ی کلم‌ها تعلق دارد و شکلش یا گرد است یا بیضی. برگ‌های لایه‌های درونی آن نرم‌تر و روشن‌تر و برگ‌های لایه‌های بیرونی تیره‌تر و زمخت‌تر است. این سبزی در سرتاسر جهان مورداستفاده قرار می‌گیرد و به دو شکل پخته در غذا یا خام در انواع سالاد سرو می‌شود. کلم ازنظر گیاه‌شناسی به گیاهانی مانند بروکلی، گل‌کلم و کلم بروکسل یا کلم دکمه‌ای شباهت زیادی دارد.

انواع کلم

تقریباً هفت نوع کلم داریم که در زیر فهرست شده‌اند:

  • کلم قرمز
  • چوی سام
  • بوک چوی
  • کلم‌پیچ
  • کلم نپا
  • کلم کانوبال
  • کلم بنفش

مواد مغذی

کلم منبع خیلی خوب منگنز، فیبر خوراکی، کلسیم، منیزیم و پتاسیم است. ویتامین‌های C، B6، A، K و E هم در آن فراوان یافت می‌شود. ۱۰۰ گرم کلم تنها ۲۵ کالری انرژي دارد. کلم منبع غنی آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند فلاونوئد، زیکسانتین، لوتئین، چالین و بتا کاروتون است.

کلم چه خواصی برای سلامتی دارد؟

آیا می‌دانستید همین کلم ارزان که همه جا هم پیدا می‌شود می‌تواند معجزه کند؟ بیایید به برخی از بهترین خواص کلم نگاهی بیندازیم.

۱. سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها

کلم یک تصفیه‌کننده‌ی قوی خون است که خون را از انواع سموم به‌ویژه رادیکال‌های آزاد و اسید اوره که از علل اصلی بروز بیماری‌هایی مانند رماتیسم، نقرس، آرتروز، سنگ کلیه، بیماری‌های پوستی و اگزما هستند پاک می‌کند. این خاصیت سم‌زدایی کلم به خاطر وجود مقادیر فراوان ویتامین C و سولفور در آن است.

۲. ضدالتهاب

در برگ‌های کلم ترکیبات کادمیومی وجود دارد که یکی از اصلی‌ترین ترکیبات آن گلوتامین است. گلوتامین یک ماده‌ی قوی ضدالتهابی است بنابراین مصرف آن می‌تواند علائم بسیاری از التهابات و آلرژی‌ها، درد مفاصل، تب و بسیاری از عوارض پوستی را کاهش دهد.

۳. پیشگیری از سرطان

یکی از جذاب‌ترین خواص کلم، ترکیبات آنتی‌اکسیدانی آن است. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در کلم و سایر سبزی‌های مشابه به جنگ رادیکال‌های آزاد بدن می‌روند. رادیکال‌های آزاد دشمن سلامتی هستند و به‌ویژه در بروز سرطان و بیماری‌های قلبی نقش دارند.

کلم علاوه بر این حاوی گلوکوزینولات است که می‌تواند به ترکیبات ایزوتیوسیانات تبدیل شود و در پیشگیری از سرطان‌های مختلفی مثل سرطان سینه، سرطان پروستات، سرطان مثانه و سرطان روده‌ی بزرگ مؤثر واقع شود.

کلم قرمز هم دارای تعدادی ترکیبات ضد سرطانی است مانند لوپئول، سینیگرین و سولفورافین که موجب تحریک ترشح آنزیم‌هایی می‌شوند که رشد تومورهایی که می‌توانند تبدیل به سرطان شوند را متوقف می‌کند. بر اساس پژوهشی که بر روی زنان چینی انجام شد مشخص شد مصرف منظم سبزیجاتی مانند کلم با کاهش معنادار ابتلا به سرطان سینه در ارتباط است.

۴. کمک به دستگاه گوارش

کلم ازنظر داشتن فیبر بسیار غنی است. این امر باعث می‌شود به حفظ آب بدن کمک کند و با حجیم کردن توده‌ی غذا در دستگاه گوارش موجب تسهیل حرکت آن در لوله‌ی گوارشی شود. به همین خاطر کلم درمان خوبی برای یبوست و سایر مشکلات مرتبط با دستگاه گوارشی است.

کمبود فیبر خوراکی واقعاً می‌تواند خطرناک باشد اما معمولاً در رژیم‌های غذایی افراد از آن غفلت می‌شود. کمبود فیبر خوراکی در غذا موجب یبوست می‌شود که خودش ریشه‌ی بسیاری از کسالت‌ها و مشکلات دیگر ازجمله زخم معده، سردرد، سرطان‌های دستگاه گوارش، سوءهاضمه و کاهش اشتها است. خطر کمبود فیبر حتی ممکن است منجر به مشکلات گسترده‌تری نظیر بیماری‌های پوستی، اگزما، پیری زودرس و صدها عارضه‌ی خفیف و شدید دیگر هم بشود.

۵. تنظیم میزان کلسترول و بهبود سلامت قلب

کلم با داشتن اسیدهای صفراوی موجب کاهش سطح کلسترول‌های بد خون می‌شود. علاوه بر این به علت دارا بودن مقادیر زیاد پلیفنول‌ با کاهش فشارخون و جلوگیری از تشکیل پلاکت در عروق موجب کاهش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود.

۶. مراقبت از بدن در طول پرتودرمانی

کلم حاوی یک ترکیب نادر و کمیاب به نام (DIM) است که ثابت‌شده در پیشگیری از خطرات مرتبط با پرتودرمانی مؤثر است. این ماده تعداد گلبول‌های قرمز و سفید را در خون در طول پرتودرمانی ثابت نگه می‌دارد چیزی که معمولاً در فرآیند پرتودرمانی اتفاق نمی‌افتد. بنابراین، DIM به خاطر حفاظت از بافت‌ها برای درمان سرطان هم مفید است.

۷. تقویت ایمنی بدن

کلم به دلیل داشتن مقادیر زیاد ویتامین C به دستگاه ایمنی بدن کمک می‌کند و با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کند.

۸. مراقبت از پوست و ویتامین C

همان‌طور که قبلاً اشاره شد، کلم منبع غنی آنتی‌اکسیدان است و شامل ویتامین C، آنتوسیانین و سولفور است. آنتی‌اکسیدان‌ها نقشی اساسی در سلامت پوست و تقویت عمومی بدن در برابر فرآيند پیری ایفا می‌کنند. رادیکال‌های آزاد علت بسیاری از علائم پیری مانند چین‌وچروک‌ها، لکه‌ها، رنگ‌رفتگی پوست و بسیاری از عوارض دیگر هستند. بنابراین آنتی‌اکسیدان‌هایی که شما با خوردن کلم به دست می‌آورید موجب معکوس شدن فرآیند پیری می‌شود و به شما احساس سلامت و جوانی می‌دهند. کلم در پیشگیری از آکنه هم مؤثر است.

۹. کاهش وزن

معمولاً به افرادی که می‌خواهند ضمن حفظ سلامتی خود وزنشان را کاهش دهند توصیه می‌شود کلم بخورند. چون ازیک‌طرف کلک به دلیل داشتن مواد مغذی زیاد مثل انواع ویتامین و مواد معدنی برای بدن مفید است و از طرف دیگر به علت داشتن فیبر بالا موجب احساس سیری در فرد شده و حجم غذا را افزایش می‌دهد. کالری کلم هم بسیار کم است به‌طور یکه در یک فنجان کلم پخته‌شده تنها ۳۳ کالری انرژی وجود دارد. به همین خاطر افراد می‌توانند به رژیم محبوب سوپ کلم روی بیاورند و مقدار زیادی غذا بخورند بدون اینکه چاق شوند.

۱۰. پیشگیری از آب‌مروارید

کلم سرشار از بتا کاروتین است بنابراین بسیاری از افراد به‌ویژه آنان که پا به سن گذاشته‌اند کلم را به خاطر توانایی‌اش در پیشگیری از تاری دید و بهبود بینایی و تأخیر انداختن در شکل‌گیری آب‌مروارید مصرف می‌کنند.

۱۱. مراقبت از مو

کلم با داشتن مقادیر زیاد سولفور و سیلیکون از خشکیدگی مو جلوگیری می‌کند. همچنین با داشتن ویتامین A که یک آنتی‌اکسیدان است موجب تقویت سلامت و رشد موها می‌شود.

۱۲. پیشگیری از سرطان پروستات

بتا کاروتین با کاهش احتمال ابتلا به سرطان پروستات ارتباط مثبتی دارد که بر مزایای ضد سرطانی کلم اضافه می‌کند.

۱۳. بهبود سلامت مغز

 فراموش نکنیم که کلم یک غذای بسیار مقوی برای مغز است. وجود ویتامین K و آنتوسیانین‌ها در کلم می‌تواند موجب تقویت اساسی عملکردهای مغزی و بهبود تمرکز شود. ویتامین K‌ برای تولید اسفنگولیپید، غلاف چربی دور عصب‌ها، ضروری است. همین غلاف است که از اعصاب در برابر آسیب‌ها محافظت می‌کند. بنابراین مصرف ویتامین K می‌تواند قوای دفاعی شما را علیه بیماری‌های پارکینسون و آلزایمر و زوال عقل تقویت کند.

به‌علاوه آنتوسیانین‌های موجود در کلم خاصیت آنتی‌اکسیدانی قوی‌تری از ویتامین C دارند و کلم قرمز بیشترین مقدار آنتوسیانین‌ها را در بین کلم‌ها دارد. ظاهراً محدودیتی در خوردن کلم وجود ندارد بنابراین افراد هرچقدر که میلشان کشید می‌توانند کلم بخورند. با زیاد خوردن کلم آنتی‌اکسیدان‌ها در بدن تجمع بیشتری پیدا می‌کنند و می‌توانند به جنگ علیه بیماری‌ها، کاهش خطر ابتلا به سرطان، بهبود سیستم عصبی و افزایش قوای ذهنی کمک کنند.

ید زیاد موجود در کلم هم باعث عملکرد بهتر مغز و دستگاه عصبی می‌شود. این علاوه بر خاصیتی است که ید برای سیستم غدد درون‌ریز بدن دارد.

۱۴. بهبود وضعیت استخوان‌ها

کلم مانند سایر سبزی‌های هم‌خانواده‌اش سرشار از کلسیم، منیزیم و پتاسیم است. این ۳ ماده‌ی معدنی برای مراقبت از استخوان‌ها در برابر پیری و پوکی و ضعف ضروری هستند.

۱۵. تنظیم فشارخون

وجود پتاسیم در کلم آن را به غذایی عالی برای آن دسته از افرادی که به دنبال پایین آوردن فشارخون بالایشان هستند، تبدیل کرده است. فشارخون بالا خطر حملات قلبی و سکته را افزایش می‌دهد. پتاسیم متسع‌کننده‌ی عروق است یعنی رگ‌ها را برای عبور بهتر خون باز می‌کند. در مجموع کلم یک سپر حفاظتی عالی در برابر انواع گوناگونی از بیماری‌های خطرناک است.

۱۶. کاهش دردهای عضلانی

اگر کلم را برای تهیه‌ی غذای کلم ترش مورداستفاده قرار دهید می‌تواند به کاهش دردهای عضلانی کمک کند. در طی فرآيند تهیه‌ی کلم ترش باکتری‌های مخصوصی شروع به تخمیر قند موجود در کلم می‌کنند که از این فرآیند اسیدلاکتیک به وجود می‌آید. اسیدلاکتیک معمولاً در رژیم‌های غذایی خیلی کم پیدا می‌شود اما ثابت‌شده که در کاهش دردهای عضلانی نقش دارد. بنابراین کلم بسته به روش تهیه و خوردنش می‌تواند تا حدودی در کاهش دردهای عضلانی مؤثر باشد.

۱۷. تسریع روند بهبود بیماری‌ها

چون کلم سرشار از سولفور است و سولفور هم یک ماده‌ی مفید و مؤثر در مبارزه با عفونت‌ها است بنابراین کلم می‌تواند روند بهبود بدن در بیماری‌های عفونی را تسریع کند. کمبود سولفور در بدن آن را در برابر بیماری‌های عفونی آسیب‌پذیر کرده و زمان بهبود را طولانی می‌کند. سولفور همچنین در سرعت بخشیدن به فرآيند بهبود زخم‌ها هم کمک می‌کند.

سایر خواص

۱۸. درمان واریس

۱۹. درمان زخم‌های پا

۲۰. درمان زخم‌های معده و اثناعشر

به‌طور کلی کلم می‌تواند یک عنصر معجزه‌آسا در رژیم غذایی هرروزه‌ی شما باشد پس هر طور که مایلید آن را به غذاهای خود اضافه کنید چه در سوپ چه در سالاد و چه به هر طریق دیگری که میلتان می‌کشد. اضافه کردن کلم به رژيم غذایی گرچه تغییر کوچکی محسوب می‌شود اما می‌تواند آثار بزرگی بر سلامت و طول عمر شما داشته باشد.

نحوه‌ی کاربرد کلم

کلم کاربردهای متنوعی در آشپزی دارد و به طرق مختلف می‌تواند وارد رژیم غذایی ما شود؛ ازجمله:

  • سالادها: کلم را می‌توان خرد کرد و با نمک و سایر ادویه‌جات در سالاد استفاده کرد.
  • سوپ‌ها: می‌توان کلم را در سوپ جوشاند و نوش جان کرد.
  • خورش‌ها: کلم را می‌توان در انواع خورش‌ها و طاس‌کباب‌ها به کار برد.

کلم از آن دسته سبزیجاتی است که می‌تواند به هرگونه غذایی اضافه شود و از طعم و خواص فراوان آن استفاده کرد.

عوارض جانبی

کلم ممکن است عوارض جانبی هم داشته باشد. ازجمله‌ی آن‌ها:

  • نفخ
  • مسمومیت غذایی
  • گواتر
  • زیادشدن ید بدن
  • باد زیاد شکم
  • اسهال
  • افت قند خون
  • قولنج

منبع: organicfacts

مطالب مرتبط