فهرست مطالب
مناسبسازی خانه برای افرادی که مشکل بینایی دارند کار دشوار یا گرانی نیست.
اگر شما به دژنراسيون ماكولا یا تخریب ماکولایی وابسته با سن از نوع تر ـ که در آن مویرگهای خونی غیرعادی در چشم شما دچار خونریزی یا پس دادن مایعات دیگر میشوند- مبتلا باشید در قسمت مرکزی دیدتان دچاراختلال میشوید.
اخلال در بینایی چیست؟
«از دست دادن دید مرکزی و مستقیم بر توانایی شما در تمرکز مستقیم بر اشیاء اثر میگذارد. افراد مبتلا به این عارضه معمولاً از وجود نقاط کور یا تیرهوتار در خط دیدشان شکایت میکنند و اینکه این بیماری تا چقدر میتواند بر عملکرد آنها در خانه و کیفیت زندگیشان بهطورکلی اثرگذار باشد.» این سخنان را دانیس لوین، معمار و متخصص طراحی مکان برای سالمندان و مدیر برنامهی مناسبسازی خانه در مرکز طراحی و دسترسی فراگیر (IDeA center) در دانشگاه نیویورک بیان میکند.
این نوع از اختلال بینایی میتواند مسیریابی در خانه را دشوار کند و مانع از انجام کارهای روزمره شود. خوشبختانه با انجام چند تغییر در خانه میتوانید آن را برای زندگی چنین افرادی مناسبتر کنید.
لوین میگوید:«هدف ما این است که محیط را برای همه ازجمله اعضای خانواده و پرستاران امنتر و کاراتر کنیم.» او معتقد است بسیاری از مناسبسازیهای مفید کمهزینه و آسان هستند بهخصوص اگر در موردشان دانش و برنامهریزی خوبی وجود داشته باشد. بااینکه حتی ممکن است برخی از تغییرات و بازسازیهای اضافی هم مفید باشند اما لازم نیست همهی کارها یکباره انجام شود و میتوان آنها را بهمرور زمان و مرحلهبهمرحله اجرایی کرد.
در اینجا ۲۰ راهکار مفید برای مناسبسازی خانه برای افرادی که دچار اختلال بینایی از نوع AMD تر یا تخریب ماکولایی وابسته با سن از نوع تر هستند آورده شده است.
تغییرات کلی در خانه
برخی از تغییرات فقط بر روی یک قسمت خاص انجام نمیشود بلکه میتوانند در هر مکانی که ممکن باشد به کار روند.
۱. حذف خطرات زمین خوردن
شایعترین چیزهایی که باعث میشود پای شما به آنها گیر کند و زمین بخورید شامل مواردی همچون قالیچههای کوچک، کابلهای برق، میز عسلی و چهارپایههای کوچک و هر شیء دیگری که ممکن است سر راه شما قرار بگیرد. اینگونه اشیاء باید از مسیرهای رفتوآمد در خانه حذف شوند.
۲. رنگ کلیدهای برق و سطح دیوار با هم متضاد باشند
اگر زنگ کلیدهای برق با سطح دیوار همرنگ یا شبیه باشند پیدا کردنشان برای فرد دچار اختلال بینایی دشوار است. بنابراین پیشنهاد میشود رنگ کلیدها را متضاد رنگ دیوار انتخاب کنید.
۳. کفسازی خانه برجسته و راهراه نباشد
اگر کف خانه طرح زیادی شلوغ داشته باشد میتواند ازنظر بصری گیجکننده یا آزاردهنده باشد. رنگهای ساده و بافت یکسان آن موجب میشود تشخیص بین کف و اشیاء و مبلمان روی آن آسان شود.
۴. از پردههای قابل تنظیم برای پنجرهها استفاده کنید تا از تابش آزاردهندهی نور جلوگیری شود
لازم است در همهی اتاقها از پردههایی استفاده شود که قادر به تنظیم نور ورودی باشند و از ورود نور شدید و آزاردهندهای که مخل فعالیتهای روزمره باشد جلوگیری کند.
تغییرات در هال، راهپله و راهروی ورودی
مهم است که هنگام حرکت بین بخشهای مختلف خانه خطر زمین خوردن خود را کاهش دهید.
۵. راهپله و پلهها را نشانگذاری کنید
اگر در خانهی شما پله وجود دارد حتی در حد یک یا دو پله باید یک نشان بصری برای تشخیص آن به کار ببرید تا تغییر در سطح زمین موجب زمین خوردن شما نشود. اضافه کردن نوارهایی با رنگ روشن به لبهی پلهها یا استفاده از موکت و فرشی با رنگ متضاد میتواند این کار را برای شما بکند.
علاوه بر اینها استفاده از بافت و جنس متفاوت کفپوش هم میتواند به تشخیص تغییر سطح ارتفاع کمک کند.
۶. نرده و دستگیره نصب کنید
هر راهپلهای نیازمند نرده در حداقل یک طرفش است و اگر هر دو طرفش نرده نصب کنید امنیت بیشتری خواهد داشت. علاوه بر این نصب دستگیره در هر جایی از خانه که لازم است میتواند خیلی کمککننده باشد.
۷. درها و چارچوب درها را با رنگهای متضاد رنگآمیزی کنید
درها و چارچوب درها باید بهآسانی در هر فضایی قابلتشخیص باشند و رنگشان با دیوار مجاور باید متضاد باشد تا به شما اجازه دهد بهآسانی تشخیص دهید آیا در بسته است یا باز.
تغییرات در آشپزخانه
برخی از پیچیدهترین کارهای روزمره در آشپزخانه انجام میشود بنابراین یکی از جاهای مهمی که باید مناسبسازی شود هم آشپزخانه است.
۸. بین سطح پیشخوان با کف تضاد رنگی ایجاد کنید.
اگر به اختلال دید مبتلا باشید و رنگ کف و پیشخوان شبیه هم باشند تشخیص اینکه پیشخوان کجا تمام میشود دشوار میشود.
میتوانید برای حل این مشکل از رنگآمیزی متضاد استفاده کنید یا از نوارهای رنگی یا برخی از اشیاء زینتی که لبهی پیشخوان آشپزخانه را مشخص کنند.
۹. از ظروفی استفاده کنید که رنگشان با رومیزی و پیشخوان آشپزخانه متضاد باشد
شاید این کار برای همه ضروری نباشد اما استفاده از ظروفی که بهراحتی قابلتمایز باشند باعث میشود ظروف را راحتتر پیدا کنید و کمتر ظرف بشکنید.
۱۰. کف خانه براق یا لیز را تغییر دهید
برخی آشپزخانهها کفشان سرامیکی است که میتواند نور خورشید را شدیداً بازتاب دهد یا اگر خیس شود سر و لیز شود. عوض کردن این نوع کفپوشها میتواند حوادث در آشپزخانه را کاهش دهد.
۱۱. ظروف نگهداری غذا و دارو را برچسبگذاری کنید
سعی کنید از برچسبهای رنگی بر اساس محتویات هر ظرف استفاده کنید. از فونت یا دست خط درشت و واضح استفاده کنید.
۱۲. زیر کابینتها روشنایی نصب کنید.
نصب چراغ و روشنایی در زیر کابینتها ضمن اینکه خیلی گران نیست میتواند کار کردن در آشپزخانه را بسیار آسانتر کند. این کار حتی موجب صرفهجویی در انرژی هم میشود زیرا لازم نیست همهی آشپزخانه را نوردهی کنید بلکه قسمتهایی که به آن احتیاج دارید را روشنتر میکنید.
تغییرات در حمام
حمام هم جزو قسمتهایی از خانه است که میتواند برای افراد دچار اختلال بینایی چالشبرانگیز باشد بهخصوص به سبب خطر لیز خوردن.
۱۳. فقط از کفپوش و پادریهایی که سر نمیخورند استفاده کنید
بهترین نوع کفپوش و پادری آنهایی هستند که پشتشان لاستیکی باشد و رنگشان با کف حمام تضاد داشته باشد.
۱۴. از حولههای با رنگ متضاد با دیوار استفاده کنید
اگر رنگ حولههای آویزان شده با محیط اطراف تضاد داشته باشند پیدا کردنشان آسانتر خواهد بود.
۱۵. وان و دوش را مناسبسازی کنید
به تنهایی زیر دوش رفتن یا داخل وان شدن استقلال فرد را تقویت میکند. برای این کار نصب دستگیره در محدودهی دوش خطر لیز خوردن را کاهش میدهد. اگر فضا اجازه میدهد گذاشتن یک نیمکت در حمام میتواند انجام برخی کارها را آسانتر کند. علاوه بر این استفاده از جامایعی برای شامپو و غیره پیچیدگی باز و بسته کردن در شامپو و سایر مواد شوینده را کمتر میکند.
۱۶. یک آینهی بزرگنما نصب کنید
استفاده از یک آینهی بزرگنمای قابل تنظیم بر روی دیوار حمام به شما کمک میکند صورتتان را بهتر ببینید و کارهای پیرایشی و آرایشی را آسانتر انجام دهید.
تغییرات در اتاقخواب و پذیرایی
بااینکه اتاقخواب و پذیرایی بیشتر برای گذراندن اوقات استراحت و تفریح هستند اما بازهم ایمن راه رفتن در آنها اهمیت دارد.
۱۷. رنگ مبلمان با کف و دیوارها متضاد باشد
چیزهایی مثل بالش یا پتوی با رنگ مخالف را روی تخت و کاناپه قرار دهید تا راحتتر بتوانید آنها را در اتاق پیدا کنید.
۱۸. روشنایی کمد را بیشتر کنید
برای اینکه چیزهایی که از داخل کمد میخواهید را راحتتر پیدا کنید، از چراغ اضافه درون کمد استفاده کنید.
۱۹. تلویزیون را در جایی قرار دهید که تابش نور به صفحهاش نخورد
تلویزیون را جایی قرار دهید که نور خورشید یا سایر نورها مستقیم به صفحهاش نتابد و موجب بازتاب نور نشود. استفاده از پردههای قابل تنظیم در اینجا هم لازم است.
۲۰. ذرهبینهای دستی را دم دست نگهداری کنید
در قسمتهایی از خانه که کارهایی مانند مطالعه یا هر کاری که نیازمند تشخیص جزئیات است مانند خیاطی را انجام میدهید ذرهبینهای مخصوص را نگهداری کنید تا با استفاده از آنها چشمانتان کمتر خسته شود و به شما در دیدن جزئیات کمک کند.
منبع: everydayhealth