فهرست مطالب
مشخصات کتاب
عنوان
۱۰ Days to Faster Reading: Jump-Start Your Reading Skills with Speed reading
نویسنده
Abby Marks-Beale
سال انتشار
۲۰۰۱
مقدمه
سریعتر مطالعه کنید و بیشتر به خاطر بسپرید. اگر چراغ جادویی داشته باشید و بتوانید سه آرزو کنید احتمالا میلیاردها دلار پول یا توانایی پرواز کردن جزو آرزوهای شماست اما برخی از افراد که دوستدار کتاب هستند و وقت کافی برای خواندن همه کتابهایی که میخواهند ندارند احتمالا آرزو میکنند که بتوانند مانند یک ابر انسان مطالعه کنند.
این خلاصه کتاب نیروی ابر انسان را به شما نخواهد داد اما برای این که بتوانید بهتر و سریعتر مطالعه کنید نیازی به چراغ جادو ندارید بلکه با چند تکنیک و کنار گذاشتن عادات بد میتوانید این کار را انجام دهید.
۱۰ روز تا مطالعه سریعتر به شما آموزش میدهد که چگونه در ۱۰ روز بتوانید تکنیک مطالعه سریع را فرابگیرید. این خلاصه بهترین متدها، نکات و نمونههای کتاب را گردآوری کرده است. این تکنیکها را بلافاصله میتوانید روی روزنامه یا کتابی که میخوانید اجرا کنید و میبینید که چگونه به کتابخوان سریعتری تبدیل میشوید در حالی که اطلاعات بیشتری نیز در خاطرتان میماند.
در این خلاصه میخوانید:
تفکر اشتباه ما در مورد مطالعه چیست؟
چطور بدون خواندن کتاب ۴۰ درصد از اطلاعات آن را کسب کنیم؟
وقتی مغز شما کمتر از توانش اطلاعات را پردازش کند چه اتفاقی میافتد؟
بخش اول
مردم هنگام مطالعه فشار زیادی روی خودشان میآورند. زمان کم و کتابهای زیاد. این مشکلی است که همه ما با آن روبه رو هستیم. هر روزی که میگذرد مطالب جذاب بیشتری برای خواندن پیدا میکنیم و روز به روز تعداد کتابهایی که میخواهیم بخوانیم بیشتر میشود.
اما زمان به خودی خود مشکل بزرگی نیست بلکه تصورات اشتباه قدیمی ما باعث میشود نتوانیم به صورت کاربردی و موثر مطالعه کنیم.
اول این که نیاز نیست برای فهمیدن کتاب یا مطلبی که میخوانید تمام آن را مطالعه کنید. در واقع ممکن نیست هر چیزی که بر سرراه شما قرار میگیرد را بخوانید. بنابراین باید عادت کنید مطالب پیشرویتان را بر اساس اولویت دستهبندی کنید. به این نکته در ادامه میپردازیم اما همان طور که خواهید دید نگاه کلی به کتاب و یا یک مطلب و پیبردن به این نکته که کدام بخشهای آن برای شما جذاب خواهد بود کار سختی نیست.
دوم این که اصلا نیازی نیست هر آنچه خواندهاید را به یاد بیاورید. این تصور نادرست میراث حضور ما در مدرسه است که مجبور بودیم همه چیز را برای امتحان به دقت حفظ کنیم.
مطالبی که میخوانیم در حافظه کوتاه مدت ما قرار میگیرند و پس از مدتی از خاطرمان میرود و برای این که بتوانیم آنها را به خاطر بیاوریم باید از یک سیستم ساده بازیابی اطلاعات استفاده کنیم.
میتوانید از روش نوشتن اطلاعات مهم در یک دفترچه یا وسیله الکترونیکی خود استفاده کنید یا این که در حاشیه کتاب مطالب مهم را یادداشت کنید. اینگونه میتوانید در صورت نیاز مجددا به آنها مراجعه کنید و دیگر نیازی نیست که همهشان را به حافظه بسپرید.
دست آخر این که مردم فکر میکنند نباید در ساعات کاری مطالعه کنند در حالی که مطالعه عملا بخشی از وظایف کاری شما است.
تجار و صاحبان کسب و کار فکر میکنند اگر حین کار مطالعه کنند عقب میمانند اما مطالعه مرتبط کاری میتواند با ایدههای جدید تجاری شما را به روز نگاه دارد و راههای جدید برای رقابت پیشروی شما بگذارد. بنابراین هیچ گاه از مطالعه حین کار نترسید!
بخش دوم
به سادگی از بین بردن چند عادت بد، به کتابخوان بهتری تبدیل شوید. اگر کاری را در مدت خاصی تکرار کنید به آن عادت میکند و مطالعه نیز از این قاعده مستثنی نیست. کدام یک از عادتهای مطالعه نادرست است و چگونه باید آنها را اصلاح کنیم؟
یکی از متداولترین عادات بد در طی مطالعه رویاپردازی است. هنگامی که مطالعه میکنیم در مورد میلیونها موضوع که هیچ کدام ربطی به موضوع مطالعه ندارند فکر میکنیم. هدف ما باید این باشد که این رشته افکار بیفایده را پرسهزنی فعالانه ذهن تبدیل کنیم و در واقع آنچه میخوانیم را به تجربیاتمان متصل کنیم. با این کار بین معلومات جدید و چیزهایی که پیش از این میدانستیم پلی برقرار کردهایم.
تنها کری که باید انجام دهیم هدایت این فکر و خیالها به مسیر درست است. برای مثال تصور کنید در حال مطالعه مقالهای پیرامون هنر ایتالیا هستید. بگذارید ذهنتان به یاد سفر سال گذشتهتان به این کشور رویاپردازی کند. این کار مانند یک چسب، اطلاعات جدید را درون مغزتان جای میدهد.
یکی دیگر از عادات بد برگشت به خطوط قبلی و خواندن دوباره آنها است. برای جلوگیری از این اتفاق با یک کاغذ کوچک روی مطالبی که پیش از این خواندهاید را بپوشانید به گونهای که فقط خطوط خوانده نشده را ببینید. معمولا خواندن دوباره مطالب قبلی وقت تلف کردن است اما اگر واقعا فکر میکنید منظور نویسنده را نفهمیدهاید دوباره بازگردید و آن قسمت را مطالعه کنید.
در نهایت باید از از تکرار کردن کلمات و یا همان خواندن با صدا خودداری کنید. برخی عادت دارند که در هنگام مطالعه متن را بازگو کنند. در حالت عادی مغز میتواند تا ۴۰۰ کلمه در دقیقا را پردازش کند اما سرعت صحبت کردن یا همان بازگوکردن متن فقط ۱۵۰ کلمه در دقیقه است. تنها اگر همین یک عادت را کنار بگذارید میتواند سرعت خواندن خود را بیش از دو برابر کنید.
اگر میخواهید سرعت مطالعه را بالا ببرید و از بازگوکردن آن خودداری کنید بر روی کلیدواژههای متن تمرکز کنید نه کل آن. همچنین میتوانید چیزی را زمزمه کنید یا آدامس بجوید تا مانع از بازگو کردن متن به صورت بی اختیار شود.
بخش سوم
با استفاده از میانبرها سریعتر بخوانید. حالا که از عادات بد آگاه شدید وقت آن است که درباره روشهای مطالعه سریعتر و کاربردیتر حرف بزنیم. با این سه گام ساده شروع کنید:
در مورد آنچه میخوانید هدفی مشخص و نیز حس مسئولیتپذیری داشته باشید. این کار باعث تمرکز و نظمدهی بیشتر مغز میشود.
با پرسیدن این سوال از خودتان که چرا باید این مطلب یا کتاب را بخوانیم مشخص کنید که چه چیزی را باید بخوانید و چه چیزی را باید کنار بگذارید. برای مثال اگر میخواهید در مورد حوزهای خاص دانش خود را بالا ببرید و به روز باشید نباید سراغ مطالب دو سال پیش بروید.
سپس از خود بپرسید که چرا به این اطلاعات نیاز دارم؟ ممکن است برای یک ملاقات باشد یا این که حتی به رفتار بهتر کودک شما در مدرسه کمک کند. اما اگر فرزند شما رفتار و یا نمرات خوبی دارد دیگر چه نیازی است که این مطلب را بخوانید؟
اگر پیش از مطالعه هر مطلبی نتوانستید جواب مناسبی به این دو سوال بدهید دیگر نیازی به شروع آن نیست.
پیش از مطالعه نگاهی کلی به مطالب و فهرست آن بیاندازید تا دیدی کلی در مورد آن بدست آورید و این که بدانید کدام بخش آن به شما مرتبط است یا برایتان جذاب است.
از جملههای ابتدایی مقدمه شروع کنید و پس از آن عنوانهای فرعی و اصلی که معمولا با فونت بزرگتر نوشته میشوند را بخوانید. سپس جملات اولیه پاراگرافها را بخوانید تا دید مناسبی در مورد موضوع مطلب به شما بدهد.
این پیشخوانی کتاب به شما اطلاعاتی کلی میدهد و علاوه بر این که کمکتان میکند بهتر مطالب را بفهمید از دوبارهخوانی هم جلوگیری میکند. اگر کلیات مطلب را فهمیده باشید دیگر نیازی نیست برای فهم کتاب دائما به بخشهای قبلی برگردید.
پیش مطالعه ۴۰ درصد مطالب را به شما میآموزد و مطالعه شامل جزییات و توضیحات این ۴۰ درصد است.
آخرین گام نیز استفاده از تکنیکهای مطالعه سریع است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
بخش چهارم
فقط کلیدواژهها را بخوانید. برای این که بتوانید خوانندهای کاربردی شوید باید بتوانید در مطالعه سرعت داشته باشید. روشهای مطالعه اکثر ما مربوط به دوران مدرسه است به همین خاطر روشهایی قدیمی هستند. در ادامه با راهبردهای جدید مطالعه آشنا میشوید که میتوانید آنها را امتحان کرده و بهترینشان را انتخاب کنید.
اولین روش تمرکز بر روی واژههای مهم و پریدن از روی دیگر مطالب است. مغز ما تمایل دارد که به جای یک مطالعه روان، از این خط به آن خط بپرد. کافی است برای روان کردن مطالعه کلیدواژههای مهم در هر جمله که معمولا سه کلمه و بیشتر هستند را پیدا کرده و آنها را بخوانیم. برای مثال به این جمله دقت کنید و فقط کلماتی که زیر آنها خط کشیده شده را بخوانید:
هر وظیفهای که باید انجام دهیم مجموعهای از کارهای ریز و درشتی است که در کنار هم باید شکل بگیرند.
همان طور که میبینید نیازی نیست که همه کلمات را مطالعه کنید تا معنای جمله را بفهمید.
راهکار دیگر این است که به جای دقت در کلمات آنها را به چند گروه تقسیم کرده و با هم بخوانید.
برای این که بتوانید معنای جمله را بفهمید و درک کنید باید از تجسم غیرمستقیم استفاده کنید. میتوانید نگاهی سریع به جمله بیاندازید و بعد سعی کنید آن را تکرار نمایید یا این که اگر در ترافیک هستید پس از خواندن آن به پلاک ماشین روبهرویی نگاه کنید و تلاش کنید جملهای که خواندید را تکرار کنید.
اگر روش جدید برای شما سخت بود تعجب نکنید چرا که چشمهایتان باید به روش جدید عادت کنند و این مساله زمان میبرد.
بخش پنجم
بین خطوط و ابتدای پاراگراف را بخوانید. یکی از راهکارهایی که از بازگوکردن آنچه میخوانید جلوگیری میکند نگاه انداختن به فاصله سفید بالای خطوط به جای خیره شدن به خود آنها است. با این کار هم از بازگو کردن جلوگیری میکنید و هم میتوانید با دیدن نیمه بالای کلمات آنها را نیز حدس بزنید و بخوانید. باید از میان خطوط رد بشوید و بخوانید بدون آن که در میان آنها گیر بیافتید.
یکی دیگر از راهکارها این است که از ابتدای خط شروع به خواندن نکنید. در این روش باید تمرکزتان برای خواندن یک خط را از کلمه سوم شروع کنید و در حالی که دو کلمه اول در حاشیه دیدتان قرار دارد خواندن را شروع کردن و تا دو-سه کلمه مانده به پایان خط ادامه دهید و سپس به خط بعدی بروید. با این روش همچنان میتواند کلمات اول و آخر را بخوانید اما آنها در حاشیه تمرکز دید شما قرار دارند نه قسمت اصلی.
نباید بر روی همه کلمات تمرکز کنید. باید شروع و توقفها در هنگام خواندن را کاهش دهید. اگر بتوانید ۷ تا ۸ شروع و توقف در حین خواندن متن را به یک توقف کاهش دهید سرعت خواندن ۱۰ درصد افزایش پیدا میکند.
ممکن است این کار برای برخی غیرطبیعی باشد. برای این که به این روش عادت کنید به اندازه ۱ تا ۲ سانت فاصله از شروع خط، خطوطی افقی ترسیم کنید تا چشمتان به مرور عادت کند.
یادگیری مجدد کار که پیش از این بلد بودهاید ممکن است ناامید کننده باشد اما باید آن را انجام دهید. احتمالا در ابتدای راه وضعیت خواندن شما بدتر میشود اما نتیجه نهایی ارزشش را دارد.
بخش ششم
از یک نشان، خودکار یا دست خود برای راهنمایی چشمانتان استفاده کنید. زمانی که در کودکی شروع به مطالعه کردیم همواره از انگشت یا یک وسیله دیگر برای حرکت بین خطوط استفاده مینمودیم. برای آموختن این مهارت جدید دوباره باید از این روش استفاده کنیم.
چشمها به صورت طبیعی دنبالهرو حرکت هستند. برای مثال اگر چیزی در اتاقتان پرواز و حرکت کند شما سریعا آن را با چشمانتان دنبال میکند. حرکت دست میتواند راهنمایی برای مطالعه بهتر باشد. انگشتان خود را زیر خطوط قرار داده و پس از پایان خط هم به آرامی رو به پایین بیایید.
زمانی که مشغول خطوط کوتاه مثل آنچه در روزنامهها وجود دارد هستید میتوانید انگشت خود را در قسمت وسط خط قرار دهید. مانند ماری که رو به پایین حرکت میکند انگشتان خود را پایین بیاورید.
متنی که خواندید را توسط یک کاغذ یا هرچیزی که در دسترس دارید بپوشانید تا از دوباره خوانی جلوگیری شود.
ممکن است این نکات در نگاه اول مناسب به نظر نرسد و یا حتی از انجام آن جلوی دیگران خجالت بکشید اما به عادت تندخوانی شما کمک میکند. مانند چرخهای کمکی که در ابتدای یادگیری دوچرخه نصب میشود، پس از مدتی که پیشرفت کردید دیگر نیازی به استفاده از این روشها ندارید.
جمع بندی
پیام اصلی کتاب
بسیاری از ما همچنان روشهای مطالعه دبیرستان را همراه خود داریم که تاریخگذشته و بیفایده هستند. اگر میخواهید مفیدتر مطالعه کنید باید دوباره فرایند اولویتگذاری، پیش مطالعه و سرعت در مطالعه را یاد بگیرید تا وارد دنیای کتابخوانهای سریع شوید.
نکات کاربردی
هر ۲۰ دقیقه استراحت کنید. تحقیقات نشان میدهد که افراد تا ۲۰ دقیقه قابلیت تمرکز دارند بنابراین بیش از این مدت سعی در تمرکز نداشته باشید. هر ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ۵ دقیقه به مغز و چشمانتان استراحت بدهید. پیش از استراحت بیش از یک ساعت مطالعه نکنید.